Pääsiäishalko vol. 2 pehmeällä persikkatäytteellä

Ei pääse pieni ihminen arkeen kyllästymään: ensin tein kuusituntisen päivän resurssiopettajan sijaisena, kotimatkalla kuuntelin pienen eskarilaisen kertomuksen pääsiäisvaelluksesta ja päivän päätteksi koristelin tilauskakun.

Muutama päivä sitten julkaisin pääsiäishalko-ohjeen, jossa täytteenä oli mitäpäs muutakaan kuin pashaa. Vahvasti suklaisena. Tämän päivän halkoon halusin paksumman täytteen ja kevyemmän rakenteeen, joten pashan sijaan valmistin liivatteella hyydytettävän persikkatäytteen. Kääretortun osalta en käynyt punnitsemaan munia, vaan tein levyn vanhalla perusohjeella:

Kääretorttupohja

5 pientä munaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Paista kääretorttupohjaa 200 asteessa n. 10 min. Jäähdytä.

Persikkatäyte

5-6 puolikasta persikkaa

3,5 dl kermaa

rapiat 100 g tuorejuustoa

tomusokeria (jos tarpeen)

pari teelusikallista lemon curdia tai luraus sitruunamehua (jos kaipaat täytteeseen raikkautta)

tujaus vaniljasokeria

4 liivatetta

tilkka vettä

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan se 10 min. Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, pieneksi pilkotut persikat, mahdollisesti tarvitsemasi tomusokeri seka lemon curd/sitruunamehu. Kiehauta vesitilkka ja liuota siihen liivatteet. Lisää liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kermavaahto.

Tällä ohjeella kääretortun täyte jää mukavan pehmeäksi (en itse pidä kovista liivatetäytteistä kakkujen välissä), mutta jos itse olet napakamman ystävä, lisää pari liivatetta.

Kun kääretorttupohja on jäähtynyt, levitä täyte sen päälle. Jätä n. 10 cm kääntövara toiseen päähän kääretorttua. Laita levy täytteineen pariksi tunniksi jääkaappiin hyytymään niin saat kääretortun helpommin/kauniimmin rullattua (täytteet eivät tursua, sillä liivate tekee tehtävänsä ja jäykistää täytettä).

Anna täytetyn kääretortun hyytyä jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään.

Laita lopuksi kääretortun päälle voikreemi, sokerimassa ja suklaaraidat (ohje löytyy esim. aikaisemmasta halko-ohjeesta). Tällä kertaa tein tortun päälle pienen tipun:

Tipu on helppo valmistaa. Tee kaksi sopivankokoista palloa sokerimassasta ja tökkää hammastikku alemman pallon keskelle. Mittaa yläpuolelle jäävä tikku sopivan mittaiseksi (vähän lyhyempi kuin yläpuolinen pallo) ja tökkää yläpallo hammastikkuun. Muovaile räpylät oranssista sokerimassasta ja kiinnitä ne elintarvikeliimalla, sokerivesikuorrutteella tai ihan vedellä kiinni lintuun. Nokka on sokerimassaa, pienet silmät koristerakeita. Linnun siivet on tehty pienellä ruusun terälehtimuotilla.

Käytän usein kakuissani yrttejä. Tällä kertaa tiedän, että kakku syödään huomenna, joten niputin yritit, käärin niiden tyviosaan pienen märän talouspaperinpalasen ja pyöräytin tyvet vielä elmukelmuun. Näin oksat toivottavasti säilyvät huomiseen.

Ihania leipomishetkiä!