Päiväni parakissa

Kun tilaisuus tulee, siihen kannattaa tarttua. Ihan vaikka uteliaisuuttaan ja kokeilumielellä. Olin tänään äikänmaikan sijaisena Rantakylän yhtenäiskoulussa ja sananmukaisesti sain viettää päiväni parakissa. Harjoitukset jatkuvat huomenna ja ylihuomenna astetta matemaattisemmalla aineyhdistelmällä.

Kyllä. Yläkoululaiset koijjaavat. Silmät suurina vedättävät sisävälkistä, kun ei huvita mennä ulos ja poissaoloja tarkistettaessa nenän edessä on joukollinen "penttejä": Onneksi istumajärjestyksissä on nykyään kuvat mukana, niin kolmannen einarin kohdalla kellot soi jo heikompikinhoksottimisenkin mamman päässä.

Myönnetään, pihalla olin kuin ellun kana. Valtaosan ajasta. Eihän siellä mitään konsepteja jaeta, kaikilla on padit ja podit ja kynän viuhunan on korvannut näppiksen suhina. Ja jatkuva pulina. Levoton kuhina. Käsitekarttakin tehdään jollain valmisohjelmalla.

Ja ne kännykät. Instagramit. Voi ristus. Jokunen aika sitten luin opettajasta, jonka tunneilla kännykät laitettiin oven vieressä oleviin pussukoihin oppituntien ajaksi. Kuinka viisas tuo ihminen olikaan ollut. Nyt sen ymmärrän.

Vai olenkohan minä jäänyt ajastani jälkeen? Sekin on mahdollista. Meidän aikana pulpetit olivat siisteissä riveissä ja teroitetulla lyijykynällä kirjoitettiin sinikantiseen vihkoon. Ja ne marginaalit... Ei mitään käsivaralla vedettyjä kuhanhäntäsuoria.

Valtaosaltaan luokkaan kömpi kuitenkin ihan mukavaa sakkia. Nuoria, tulevaisuuden toivoja. Tosin sitä jäin vähän miettimään, että tulevatko yläkoululaiset aamulla opinahjoonsa todellakin vain muutaman tunnin yöunilla? Ainahan sijaisille kerrottavissa jutuissa on puolet petäjäistä mukana, mutta siitäkin huolimatta jäin pohtimaan, millä energialla lapsukaiset päivästään selviävät? Pulinaenergialla? Energiajuomalla? Instagramissa jaettujen kuvien voimalla?

Niin tai näin. Homma jatkuu. Olihan se mukavaa, kun oma kakkosluokkalainen poika vilkutti iloisesti ruokalassa, vaikka vasta aamulla oli sitä mieltä, ettei äidin kanssa kyllä kouluun mene. Eikä mennyt. Ehkäpä huomenna yhteismatkakin onnistuu.