Pienet kasvispiirakat, nuo maukkaat voileipäkakun haastajat?

Toukokuun alkupuolella pohdin, josko coctailpizzasta olisi perinteisen voileipäkakun haastajaksi. Linkki reseptiin tässä. Taitaahan se olla niin, ettei kunnon voikkaria selätetä millään! Makuisat täytteet, näyttävä koristelu ja kaikin puolin juhlava ulkomuoto. Tuohan se juhlan tuntua. Ja hyvä niin.

Tämän kevään lakkiaistarjoiluja suunniteltaessa voileipäkakku sai rinnalleen kasvispiirakat. Siis samalle viivalle, ei vielä ohi :) Iso kasvispiirakka toi mieleen illanistujaisassosiaatioita (joissa sinällään ei ole mitään vikaa), mutta juhlapöytään haluttiin vähän jotain enemmän. Päädyimme siihen, että pieneen foliovuokaan tehdyt kasvispiirakat on helppo asettaa tarjolle, lisätä pöytään menekin mukaan ja herkkuvati on siisti vielä viimeistenkin vieraiden kohdalla. Hyvät perustelut ja hommiin!

Kasvispiirakat

Annoksesta tulee n. 40 pientä piirasta (Eskimon pieni foliovuoka)

Pohja:

375 g voita tai margariinia

8 dl vehnäjauhoja

n. 3 dl juustoraastetta

0,5 dl vettä

Nypi pehmeä rasva ja jauhot sekaisin. Lisää juustoraaste ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Laita nokare taikinaa foliovuokaan ja levitä se vuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:

1 kesäkurpitsa

1-2 paprikaa

nippu kevätsipulia varsineen

3 tomaattia

Raasta kesäkurpitsa hienoksi ja lisää joukkoon pieniksi silputut muut aineet. Mausta oman maun mukaan yrteillä, suolalla ja mustapippurilla. Laita täytettä kevyesti vuokiin melkein yläreunaan saakka.

Liika maustaminen peittää kasvisten hennon maun.

Munamaito:

4 dl (ruoka)kermaa

4 munaa

ripaus suolaa

Sekotia kerma, munat ja mahdollinen suola sekaisin ja kaada vuokiin niin, että kasvisten pinta peittyy.

Pinnalle: (pintajuustoraasteen voi myös jättää pois)

Juustoraastetta

Ripottele piiraiden päälle hieman juustoraastetta. Paista piirakat uunin keskitasolla 225 asteessa n. 15 min. kauniin ruskeiksi.

Ihania leivontahetkiä!