(Äkki)pikaisen emännän karviaispiiras

Välillä käy niin, että hyvinkin suunniteltu muuttuu parissa hetkessä kaaokseksi. Pitäisi olla kolmessa paikassa samaan aikaan ja yksi niistä osoitteista on kotimökki ja sairastupa. Siinä sitten soitellaan mummia hätäapuun ja toivotaan, ettei tauti tartu ja pöpö leviä. Ja niin sitä sitten saa huomata, taas kerran, että tilanteista selvittiin. Onneksi kaikkea ei tiedä ennakkoon.

Oli pirtti sitten sekaisin tai ei, vieras ei talosta kahvitta lähde. Oma äitikään. Pikainen vilkaisu pakastimeen kertoi, että ylähyllyllä oli sopivasti 4 lehtitaikinalevyä ja pihalla karviaisia pensaassa. Siinähän se, lähempänä kuin uskotkaan, soveltavan ihmisen lähikauppa. Jääkaapissa luraus vaniljakastiketta ja purkinraapaisu vaniljarahkaa. Johan siitä amatöörikin tortun loihtii.

Tuo amatööri on muuten hassu sana. Kouluja käyneet ja amatöörit. Siistiä sen olla pitää, ja hyvää, oli kumpi tahojaan.

Pikaisen emännän karviaispiiras

Toimii erittäin hyvin myös omenoista, tujaus vain kanelia kainaloon ja menoksi.

Valmistettu 10 cm x 35 cm kokoiseen irtopohjapiirakkavuokaan

Ainekset

4 kpl lehtitaikinalevyjä (500g paketissa näkyi olleen 8 levyä)

3 - 4 dl karviaisia

n. 1,5 dl vaniljakastiketta

n. 150g vaniljarahkaa

2 munaa

Levitä lehtitaikinalevyt leivinpaperille sulamaan (asettele jo valmiiksi suorakaiteen muotoon). Kun levyt ovat sulaneet, nipistele palat reunoista yhteen ja jos tarve vaatii, leikkaa muodostuneesta suorakaiteesta leveyssuuntaan pieni suikale pois ja lisää se päätyyn tuomaan levylle pituutta lisää.

Nosta levy piirakkavuokaan ja tasaa reunat.

Halkaise karviaiset ja ripottele ne lehtitaikinalevyjen päälle. Jos happamuus epäilyttää, ripsauta sokeria karviaisten päälle.

Sekoita toisiinsa vaniljakastike, vaniljarahka ja munat. Jos käytät tavallista rahkaa, lisää tujaus vaniljasokeria. Kaada täyte karviaisten päälle.

Paista piirakkaa 225 asteessa uunin alaosassa n. 20 min eli siihen saakka, että herkku saa vähän väriä.

Nautitaan hyvässä seurassa makoisan kahvin kanssa.

Leipomisen iloa tähänkin viikonloppuun!