Pitopöydän valkosuklaalla terästetty pullakranssi

Nyt tuoksuu pirtissä pulla! Lapsuuden vehnänen. Pullakranssi.

Tosin siinä vaiheessa, kun neljällä pullasuikaleella letittäminen on vielä harjoitteluasteella, on parempi tyytyä täytepullakranssiin. Täytepullakranssin etuna on sen helppous ja väliin voi jokainen laittaa mitä mieli tekee. Meillä se oli tänään valkosuklaa, teillä se voi olla vaikka pähkinärouhe, nutella tai vaikkapa kuivatut karpalot.

Peruspullataikina (2/3 taikinasta menee kranssiin, lopusta voi tekaista n. 10 pikkupullaa)

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 dl sokeria

1 tl kardemummaa

ripaus suolaa

1 muna

n. 15 dl vehnäjauhoja

150 g sulatettua margariinia tai voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää osa jauhoista sekä muut aineet. Jatka alustamista lisäämällä vähitellen jauhoja. Vaivaa taikina sopivan kimmoisaksi ja anna kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Täyteainekset: sulatettua voita n. 50 g, kanelia, sokeria ja n. 100 g valkosuklaata palasteltuna

Jauhota pöytä ja kaulitse taikina suorakaiteeksi (ihan samalla tavalla kuin korvapuusteja tehtäessä). Levitä sulatettu margariini levylle jättäen n. 10 cm kaistaleen voitelematta. Ripottele levylle voin kaveriksi sokeria ja kanelia sekä palasteltu valkosuklaa. Kääri levy rullalle ja leikkaa päät siisteiksi. Nosta taikinarulla leivinpaperille ja muotoile kranssiksi. Leikkaa keskelle kranssia reilun sentin päähän toisistaan kunnon palkeenkielet.

Käännä joka toinen palkeenkieli vasemmalle ja toinen oikealle. Anna kranssin kohota sen aikaa, kun uuni lämpiää. Paista kranssia uunin alatasolla 190 asteessa noin puolisen tuntia. Kurkista myös kranssin pohjapuoli, että se on varmasti kypsää.

Kranssista saa astetta juhlavamman, kun sen asettelee kakkupaperin päälle jalalliselle lasialustalle ja täyttää keskiön vaikkapa suussasulavilla mantelivannikkeilla tai talonpojan leivillä.

Iloisia leivontahetkiä!