Pullaperjantai eli punaherukka-valkosuklaaboston ja voisilmäpullat

Täytyy tunnustaa, etten ole oikein osannut arvostaa punaherukkaa. Sitä nyt sattuu tulemaan, kun ei pensaitakaan ole osattu pois kaivaa. Muistan, kuinka lapsuudenkotimme naapurissa asuva mummomme myi punaherukoita marja-autolle ja sai pensaassakykinnän vaivanpalkaksi kolme markkaa kilolta. Äitini laittoi punaherukoita marjamehuun niin, että nestettä tuli, mutta mustaherukan maku ei peittynyt. Punaherukka on siis vähän niin kuin joutomaa: sieltä voi poimia kukkia, muttei siitä varsinaisesti mitään hyötyä ole.

Paitsi baileys-juustokakun koristeina, siinä ne on omiaan :) Ja jos nyt alkoi suu napsaa liköörin perään, niin kaakkuohje löytyy tästä.

Nyt, kun helteillä on heruteltu jo viikkotolkulla, on aika tehdä pullaa. Sääennusteita tavaillessani toivoin, että tämä päivä olisi jo ollut hivenen viileämpi, mutta eihän se niin mennyt. Kolmeakymppiä hätyytellään edelleen ja ilmakin on sangen painostava. Mutta ei sellaista päivää, mitä ei pulla piristäisi :)

Tällä kertaa tein yhden puolen litran pullataikinan ja leipasin siitä punaherukka-valkosuklaabostonin ja 16 kookoksella terästettyä voisilmäpullaa.

Peruspullataikina - eipä tässä kommervenkkejä tarvita

5 dl maitoa

50 g (paketti) hiivaa

1 tl suolaa

1 muna

2 dl sokeria

2 tl kardemummaa

200 g voita

n. 15 dl vehnäjauhoja

+ voiteluun 1 muna sekä raesokeria koristeluun

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva ja sokeri. Sekoittele maitoa niin, että hiiva liukenee nesteeseen. Lisää taikinaan suola, muna, kardemumma sekä noin puolet jauhoista. Alusta taikinaa ja lisää vähitellen loput jauhot ja sulatettu voi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa sellaiset puolisen tuntia (katsooko muuten kukaan koskaan näitä kohotusaikoja kellosta?).

Punaherukka-valkosuklaaboston

Valmistettu irtopohjasydänvuokaan (Heirolin vuoka)

n. 3 dl punaherukoita

75 g valkosuklaata

n. 25 g voita

Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja suihkauta vuoan reunoille kevyesti vuokasprayta.

Ota vähän vajaa puolet pullataikinasta ja kaulitse se jauhoitetulla pöydällä suorakaiteeksi (n. 55 cm x 30 cm). Sulata pieni määrä voita ja levitä se pullasutia apuna käyttäen taikinasuorakaiteen päälle. Murskaa punaherukat kevyesti ja ripottele ne taikinalevylle. Rouhi valkosuklaa palasiksi ja ripottele myös se taikinan päälle.

Rullaa taikina kääretortun tavoin rullalle ja leikkaa siitä n. 5 cm pätkiä. Asettele kierrepullapätkät pystyyn irtopohjavuokaan niin, että palojen väliin jää vähän kohoamisvaraa. Yhteen vuokaan menee n. 10 palaa.

Anna bostonpullan kohota sen aikaa, kun uuni lämpiää. Voitele kohonnut pulla munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista bostonpullaa uunin alaosassa 180 asteessa n. 30-40 minuuttia kauniin ruskeaksi.

Perinteisesti bostonpulla koristellaan vesi-tomusokerikuorrutteella, mutta tällä kerralla kävi niin, että pullapaakarilta oli tomusokeri päässyt loppumaan... Niinpä keitin pienen annoksen kinuskia ja koristelin sillä pullan pinnan (kuva valmiista punaherukka-valkosuklaabostonista postauksen alussa).

Pintakinuski

1 dl fariinisokeria

1 dl kuohukermaa

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan ja kiehuttele maltillisesti, kunnes kinuski sakenee. Valuta kinuski pullan päälle.

Voisilmäpullat

Ota loppu pullataikina, pyöräytä se pötkyläksi ja leikkaa pötkylä 16 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja laita ne pellille kohoamaan.

Kohoamisen aikan voit valmistaa voisilmän:

75 g voita

1/2 dl sokeria

1 rkl vehnäjauhoja

1 dl kookoshiutaleita

Sulata voi ja lisää loput aineet.

Kun pullat ovat mukavan kohonneita, voitele ne munalla ja paina keskelle annos voi-sokeri-kookostäytettä. Ripottele vielä lopuksi raesokeria pullien päälle ja paista niitä 225 asteessa n. 8-10 min.

Ihania leivontahetkiä ja aurinkoista viikonloppua! Mikkelissä on nyt melkoinen ukkonen, mutta eiköhän se siitä, iltaan mennessä viimeistään :)