Helppo ja makuisa puolukkakeikaus

Eilinen yökyläilijän omenakeikauskakku hävisi lautaselta alta aikayksikön, joten tänään sain hyvän syyn kokeilla samaa herkkua puolukoista. Tosin tällä kertaa perheemme makumieltymykset ja puolukan luontainen happamuus asettivat jauhopeukalolle omat haasteensa: liian hapan kakku jäisi odottamaan aikaa parempaa... Niinpä tein keikauspinnan eilisestä poiketen toscakakun tapaan, joten uskoisi herkun nyt maistuvan vaateliaammallekin raadille :)

Puolukkakeikaus

Valmistettu n. 25 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Kannattaa valita kiinteäpohjainen vuoka, jotten voisula valu ikävästi irtopohjavuoan reunoista uuninpohjalle. Voi on notkeaa ainetta, ja vaikka leivinpaperin kanssa saumasta saisikin lähestulkoon mukatiiviin, voi uunissa odottaa ikävä yllätys... Hyvää kokeilussa oli se, että tuli kaakkua paistellessa testattua palovaroittimen toimivuus :) Tärkeä asia tuokin!

Puolukkapinta

90 g voita

1 1/4 dl fariinisokeria

1 dl mantelilastuja

3 dl tuoreita puolukoita

Sulata voi ja lisää siihen sokeri. Sekoita. Levitä seos leivinpaperoidun kakkuvuoan pohjalle. Ripottele mantelilastut pinnalle ja kaada joukkoon lopuksi puolukat.

Valmista varsinainen kakkutaikina

200 g voita

2 1/2 dl sokeria

2 munaa

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauhetta

1 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää taikinaan. Sekoita. Levitä taikina tasaisesti puolukkapinnan päälle.

Paista keikauskakkua uunin alaosassa 175 asteessa noin puolisen tuntia.

Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se vielä lämpimänä tarjoilualustalle. Jos koristelua kaipaat, keitä pieni annos kinuskia raidoiksi tai tee mallikakun tavoin raidat sokerivesikuorrutuksesta. Maistuu erinomaiselta hyvän kahvin kanssa!

Leipomisen ja onnistumisen iloa!