Rakkautta ilmassa eli hääkakku vadelma-dajm -täytteellä

Leivontakärpänen pääsi nyt puraisemaan oikein kunnolla, joten antaa mennä, kun tie on suora ja vauhti maistuu. Tällä kertaa pääsin toteuttamaan yhden leivontahaaveeni eli tekemään vähän toisenlaisen hääpäiväkakun. Suklaakakun täytteeksi valitsin perinteisen lempparitäytteeni eli vadelma-dalm -moussen. Makea Dajm-rouhe istuu täydellisesti yhteen raikkaan puutarhavadelman kanssa. Kannattaa kokeilla.

Ensin tärkeimmät eli vuoka, johon kakku valmistetaan. Mikäpä istuisi rakkausteemaan paremmin kuin Heirolin sydänvuoka https://www.heirol.fi/sydan-irtopohjavuoka-22cm-pinnoitettu. Irtopohjamekanismin ansiosta kakku on helppo myös koota vuokaan ja sydämen muoto säilyy täydellisenä koristeluvaiheeseen saakka. 

Kakkupohja:

4 munaa

Munien tilavuusmitan verran sokeria

Munien tilavuusmitan verran vehnäjauhoja (tai 2/3 tilavuusmittaa vehnäjauhoja ja 1/3 tilavuusmitta perunajauhoja)

2 rkl kaakaojauhetta 

2 tl leivonjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään ja lisää se kuohkeaan muna-sokeriseokseen. Voitele (ja korppujauhota) sydänvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa uunin alatasolla 175 asteessa n. 35 min. Käytän itse kiertoilmatoimintoa ja tuolloin valitsen lämpötilaksi 160 astetta ja paistoajaksi vajaan puoli tuntia. Vaikka paistan kakkupohjia viikoittain, testaan aina pohjan kypsyyden tökkäämällä hammastikun kakun keskelle. Jos tikku on kuiva, kakkupohja on kypsä. Muussa tapauksessa kakku saa jatkaa paistumistaan.

Jäähdytä valmis kakkupohja. Parhaan tuloksen saat, jos ehdit tehdä kakkupohjan edellisenä päivänä. Yön yli levännyt kakkupohja on helppo leikata eikä pohja leikattaessa paakkuunnu.

Täyte eli dajm-vadelmamousse

Kakkujen täyttäminen on vain ja ainoastaan makuasia. Moni on kysellyt kakunvälyksien ohjeita, ja joka kerta se on ollut yhtä haastava tehtävävä vastattavaksi. Menen suutuntumalla. Paljonko laitat sokeria - no sen verran, että maku miellyttää. Tässä kuitenkin jotain ohjeentynkää testattavaksi.

3 dl kermaa (vispikermaa tai kuohukermaa, ihan kumpaa tykkää käyttää)

3 dl tuorejuustoa (maustamatonta tai vaniljatuorejuustoa, vaikuttaa lisäyssokerin määrään)

n. 200 g vadelmia

4 pientä dajm-patukkaa (vähän reilut 100 g)

tomusokeria

3 tai 4 liivatetta (sen mukaan, haluaako pehmeämmän vai kovemman moussen)

tilkka vettä tai vadelmamehua

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma omassa kulhossaan. Lisää toiseen kulhoon tuorejuusto, vadelmat ja rouhitut dajmit ja sekoita käsivatkaimella sekaisin. Kiehauta vesitilkka ja lisää kuivaksi puristetut liivatteet kiehuvaan veteen. Sekoita vesi-liivateseosta niin, että liivatteet liukenevat kokonaan. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää kerma tuorejuustoseokseen ja sekoita. Tarkista maku. Jos käytit kaupan vadelmahilloa ja vaniljatuorejuustoa, et todenäköisesti enää tarvitse lisämakeutta. Jos taas käytit tuoreita marjoja ja maustamatonta tuorejuustoa, on lisämakeus paikallaan.

Kakun täyttäminen

1 dl maitoa

2 tl vaniljasokeria

Kakunkostuketta varten sekoita vaniljasokeri maitoon.

Vuoraa kakkuvuoka kelmulla.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita ensimmäinen kakkupohjapala kelmutetun vuoan pohjalla, kostuta pohjalevy ja laita päälle puolet täytteestä. Toista toisen kerroksen kohdalla. Laita viimeinen kakkulevy päälimmäiseksi, kostuta ja kääri komeus kelmuun. Anna kakun olla jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Itse annan moussekakkujen levätä yön yli jääkaapissa.

Koristelu

150 g voita

2 - 2,5 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

Valkoista ja mustaa sokerimassaa/vaahtokarkkimassaa, ihonväristä sokerimassaa, koristeluhelmiä

Kakun täytteenä oleva liivate ja kakun päälle tuleva sokerimassa reagoivat toisiinsa niin, että sokerimassa alkaa ikävästi sulaa ja valua kakun päältä. Tästä syystä kakku täytyy "eristää" ennen sokerimassapinnan laittamista. Valmista voikreemi. Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi ja lisää tomusokeri vähitellen vaahtoon. Lisää vaniljasokeri.

Kumoa kakku vuoasta tarjoilualustalle tai erilliselle kakkupohjalle. Levitä sopiva kerros voikreemiä kakun päälle. Jos kreemi ei tahdo levittyä kauniista, käytä levittämiseen kuumaan veteen kastettua ja kuivattua veistä.

Aloita koristepinta kaulitsemalla valkoinen massa (250 g) levyksi. Käytä kokoarvioinnissa kakun pohjalevyä. Leikkaa sulhasen paidan ja frakin erottava sauma suoraksi. Asettele valkoinen levy kakun päälle niin, että morsian ja puolet sulhasesta peittyy.

Kaulitse musta frakkiosa ja leikkaa sen sauma samoin suoraksi.

Lisää nappilista ja napit. Morsiamen kaula-aukko on ihonväristä sokerimassaa, helmet koristelurakeita. Kaula-aukon ja kaulan ihon voi erottaa toisistaan koristekaistaleella. Jos käytössäsi on kuviokaulin, saa sillä morsiamen mekkoon elävän pinnan. Sulhasen rusetti on tehty etukäteen eli kuivatettu leivinpaperitupon ympärille. Kakkuun voi halutessaan lisätä enemmänkin kukkia, lehtiä, sormukset......vain mielikuvitus on rajana!

Ihanaa leivontaviikonloppua!