Rukiinen mustikkapiirakka

Mustikoita ja ruisjauhoja - siinä tämän kesäisen mustikkapiirakan keskeiset ainekset. Lopputulos ei ole sokerisen makea, mutta näin mansikkakakkujen jälkeen vähempikin imelyys riittänee :)

Riippuu tietenkin siitä, mihin vertaa, tuossa sokerisuudessa siis. Oma kahvipöytäsuosikkini on salted caramel pie, jossa ei makeudessa todellakaan pihtailla! Varsinainen hammaslääkärin herkku, ei lopu juurihoidontekijöiltä työt :) Aikaisemmin kesällä tein samanmuotoiseen vuokaan suussasulavan kirsikkapiirakan, jossa makua antamassa olivat niin kondensoitu maito kuin vaniljatuorejuustokin. Varsinainen sokeripommi siis! Mutta hyvältä maistui, makiapalana :)

Niin, mikä se on lopulta ihmiselle vaaraksi: sokeri, rasva vai kaiken mahdollisen vahtaaminen. Mene ja tiedä, mutta aamun aviisissa oli juttua siitä, miten ihmisten iholleen läträämä aurinkorasva on jo uhka järvikannallemme. Eikä ole kovin montaa päivää siitä, kun ruskettunut iho oli maailmanlopun merkki - tai ainakin ihosyövän alku. Kaikkea pitäisi hoitaa lääkkeillä ja kun lääkkeitä syö, saa aikaan vain antibioottiresistenssejä viruskantoja ja lisätyötä lääkäreille, jotka sitten määräävät uusia lääkkeitä odottamattomiin sivuvaikutuksiin. Lopulta kukaan ei tiedä, hoidetaanko sairautta, sivuvaikutusta vai ihan jotain muuta.

Kuka muuten muistaa männävuosien ruoanlaittosketsin, jossa laitettiin kilo voita kattilaan ja kossu pakkaseen? Ei liity tähän mitenkään, mutta juolahtipa vain mieleen.

Ja sitten itse asiaan eli mustikkapiirakkaan :)

Rukiinen mustikkapiirakka

Valmistettu 10 cm x 35 cm kokoiseen piirakkavuokaan

Pohja

100 g voita

0,5 dl sokeria

2,5 dl ruisjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

1 muna

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää lopuksi muna vaahtoon. Lisää toisiinsa sekoitetut jauhot taikinaan. Levitä taikina pitkulaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte

200 g kermaviiliä (tai vaniljarahkaa - tällöin voit jättää täytteestä erillisen sokerin pois)

1 muna

1/3 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

3 dl mustikoita

Levitä mustikat pohjataikinan päälle. Sekoita muut täyteainekset keskenään ja kaada mustikoiden päälle.

Paista 185 asteessa n. 25 minuuttia.

Jos haluat piirakkaan lisää mustikkaisuutta, ripottele piirakan pinnalle tuoreita marjoja ennen tarjoilua :)

Ihanan kesäisiä leivontahetkiä teille kaikille! Myö lähdetään ihan justiinsa Visulahteen! Viisaammat tietävät, että lähelle on välillä pitkä matka, mutta jos sääennusteita on uskominen, on tänään luvassa ehkä kesän viimeinen kunnon hellepäivä! Uskoo, ken tahtoo, myö ei uskota, vaan mennään ja tehdään.