Saatanallinen Halloween

Mikkelin kaupungin Halloweentempaus on saanut sosiaalineuvoksesta lähtien ihmiset älähtämään. Halloween tulee ja turmelee niin rauhallisen, hiljaisen ja henkevän pyhäinpäivän vieton. Enää ei saa haudallakaan rauhassa muistella.

Tämä päivä on niin maallistunut, että halloweenkritiikissä esitetyt kristillisyysargumentit suorastaan oksettavat. Koulun joulu- ja kevätjuhlasta vietiin tunnustuksellinen sisältö eikä se silloin ketään haitannut. Halloween on uhka hengellisyydelle, jonka olemassaoloa ei edes arjessa huomaa.

Halloween on naamio.

Meidän kodissa vietettiin (piiitkän, piiitkän pohdinnan jälkeen) viime pyhäinpäivänä Halloween -nyyttärinaamiaiset. Kutsuimme juhliin tuttavia ja kylänmiehiä ja yllätys oli melkoinen: kukaan ei ilmoittanut sairastumisesta tai muusta esteestä ja niinpä meille kokoontui melkoinen joukko naamiaisasuisia, pääasiassa 3-6 –vuotiaita juhlijoita omien pikku nyyttien ja vanhempiensa kanssa. Lapset leikkivät, temusivat ja hihkuivat ympäri huushollia ja nauttivat erittäin monipuolisesta herkkupöydästä.

Olipa saatanallista menoa!

Ja jo seuraavana aamuna pieni poika tuli ovelle kolkuttelemaan ja varmisti, että hän tulee juhliin myös ensi vuonna.

Kyllä, tänä vuonna juhlitaan taas, naamiaisasuissa, notkuvan herkkupöydän ja hulluttelun äärellä.

Halloween on naamio. Toistan itseäni.

Naamion riisumisen jälkeen pelolle ei ole sijaa. Siellähän ovat ne tutut ja turvalliset kasvot.

Vai ovatko? Kuinka moni lapsi tulevanakin viikonloppuna pelkää humalaisia vanhempiaan ja väistelee perheväkivaltaa, lyövää isää tai äitiä, ja pakenee omaan mielikuvitusmaailmaansa? Kuinka monen lapsen joulu haisee viinalta ja kun kaljan makuun on kerran päästy, ei korkki mene kiinni ennen uutta vuotta? Samoilla höyryillä loppiaiseen. Kuinka monen lapsen vappuun kuuluu vanhan viinan haju? Entä juhannus, perinteinen suomalainen ryyppyjuhla sekin. Ja jos katkaisuhoito tulvii kesäloman jälkeen, mitä siitä on pääteltävissä? Minkälaisia ovat myös lapsiperheiden kesälomapäivät?

Kuka riisuu viinanhajuiselta hakkaajalta naamion?

Ei ikätasoon sopiva halloween traumatisoi suomalaisia lapsia. Jos naamiaisasut ja hassuttelu saavat lapsen pois raiteiltaan, on syytä katsoa peiliin. Irrallisuus, juurettomuus, päihteiden liikakäyttö, väkivalta, uran perässä juokseminen, mielivalta, lapsiperheköyhyys ja erilaiset syrjäytymisen lieveilmiöt traumatisoivat lapsia ihan toisessa mittakaavassa kuin maskeeratut kasvot. On tosin paljon helpompi syyttää naamiota kuin katsoa itseensä.