Säilö kesän maut talteen: vadelmahillo

Tässä näyssä silmä lepää: reilut kolme litraa kotimaista metsävadelmaa, ihan itse ryteiköstä poimittuna :) Ei lisäaineita, ei väriaineita, ei hämäriä kuljetusketjuja tai tarpeettomia välikäsiä. Lähiruokaa parhaimmillaan. Kuvan vadelmat on poimittu aamuvarhaisella, yhteistyössä meidän vainuttoman vainukoiran kanssa, kilometrin säteellä kotiovesta. Minä saan liikuntaa, Hönö saa liikuntaa ja vattuja kerääntyy kuin itsestään osana aamulenkkiä. Tässä yhtälössä on monta voittajaa.

Ja saapihan tuo muuten valkoinen kultainenkin uutta sävyä turkkiinsa, metsäretkiltä... 

Mitäpä sitten vatuille tehdään? Ensimmäiset kaksi erää laitoin sellaisenaan pakastimeen ja kolmannesta annoksesta tein hilloa. Se on muuten melkoisen hyvä kakuntäyteyhdistelmä: nökerö omakeittoista hilloa ja pieni pussillinen itsepakastettuja vattuja. Ei tarvitse tusata e-koodipuurojen ja ulkolaisten marjojen keittoaikojen kanssa. Itse kun tekee, niin tietää, mitä syö ja säästää.

Ihan pikaisen emännän puuhaa hillonkeittely ei kuitenkaan ole. Homma näet aloitetaan jo edellisenä päivänä laittamalla käytettävät lasipullot ja kannet likoamaan veteen. Hillo säilyy sitä paremmin, mitä puhtaampiin astioihin se purkitetaan, joten tässä kuuraamisvaiheessa ei kannata oikoa.

Kun purkit ovat lionneet yön yli, ne pestään huolellisesti astianpesuaineella ja huuhdellaan. Kun purkit on pesty, ne asetellaan uunipellille odotamaan "paistoa".

Sitten itse hillonkeittoon....

Vadelmahillo

Dansukkerin hillosokeripussissa on toimiva ohje ja sitä käytin tälläkin kertaa.

2 gk metsävadelmia

vähän reilu desilitra vettä

1 kg hillosokeria

Kaada vesi ja vadelmat kattilaan ja kun seos höyryää, lisää sokeri joukkoon. Anna hillon kiehua rauhassa n. 10-15 min. Poista hillon pinnalle mahdollisesti nouseva vaahto. Anna hillon jäähtyä kattilassa noin puolisen tuntia.

Jäähdyttelypuolituntinen sujuu mukavasti lasipurkkeja ja kansia käsitellessä. Lämmitä uuni 125 asteeseen ja nosta uunipellillä/ritilällä käytettävät purkit uuniin. Anna purkkien olla uunissa n. 20 min.

Laita käytettävät purkinkannet kattilaan, vettä päälle ja anna niidet kiehua n. 5 min. Kaada vesi pois.

Kun hillo on jäähtynyt sen puolisen tuntia, on aika täyttää purkit piripintaan hillolla. Ole huolellinen, sillä hillo ja purkit ovat kuumia. Hillo säilyy sitä paremmin, mitä vähemmän purkkeihin jaa ilmatilaa.

Piripintaan täytettyjä hillopurkkeja. Ja kuten kuvasta näkyy, meillä ei sisustella hillopurkeilla vaan käytössä on kaikki mahdolliset talven aikana kertyneet kastike-, säilyke- ja sylttypurnukat. Eikä ole kovin kauaa siitä, kun sain kassillisen purkkeja saatesanoin "Sinulla on näille kuitenkin käyttöä" :) Ja niinhän minulla on...

Kun olet täyttänyt purkit, laita purkin päälle pari kerrosta tuorekelmua ihan hilloon kiinni. Näin ilmataskuja ei jää.

Anna hillojen jäähtyä hetki ja kierrä korkit kiinni purkkeihin. Anna purkkien jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä ne sitten jääkaappiin odottamaan tulevia tarpeita. Jos käytössäsi on vanha kunnon kellari, ei purkituksen jälkeistä jäähdytystä välttämättä tarvita. Jääkaappia sen sijaan ei varsinkaan näillä helteillä tule lämpimillä aineksilla kuormittaa.

Ja siinä vaiheessa, kun askarteluhimo iskee, voi purkkeihin liimata koristeelliset nimi- ja vuosilukukyltit ja laittaa kannen päälle vaikka juuttikangaspala kauniilla nauhalla somistettuna. Mikäpä muuten sen ihanampi kesäinen lahja tai mökkituliainen, kuin purkillinen itsekeitettyä hilloa :)

Tämä on siis yksi tapa tehdä hilloa :) Lapsuudenkodissani hillonkeitto oli jokasyksyistä puuhaa, ja kattilaan kelpasivat niin viinimarjat, metsän antimet kuin marjaomenatkin. Laittoipa äiti hillon joukkoon raperperiä, porkkanaa, kurpitsaa ja mustamarja-aroniaakin. Ja hyyvvää tuli!

Mukavia säilöntähetkiä itse kullekin!