Simppeli laku-sitruunakakku

Välillä vaan käy niin, että herkullisen lakujuustokakun tekeminen tyssää yksinkertaisesti ajan puutteeseen. Ensin hopeatoffeet sulatetaan kermaan matalalla lämmöllä, välillä sekoitellen. Jos olet testannut kakkua, tiedät, ettei tämä vaihe ole ohi ihan minuutissa. Kun hopeatoffeet ovat sulaneet, pitää seos jäähdyttää, sillä muuten vaahdottamisesta ei tule mitään. Talvella kattilan voi tökkäistä lumihankeen, mutta kesällä mahdollisuudet pikaviilennykseen ovat huomattavasti rajallisemmat. Eikä jääkaappikaan itke ilosta, jos sinne tökkää kuuman kattilan. Tarvitaan siis aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos kyllä palkitsee tekijänsä. Ohje hitaampitempoiseen lakukakkuun löytyy tästä.

Tällä kertaa halusin olla maalissa vähän nopeammin. Kaveri täytti pyöreitä ja halusin yllättä hänet pienellä kakulla. Lakun makupariksi valikoitui sattumalta sitruuna: kävin lähikaupassa ostoksilla ja huomasin hyllyssä itselleni uuden tuotteen: Dronningholmin "Sitruunatäyttis". Siitä sitten kokeilemaan.

Menin siis helppous edellä: kaupan valmis lakukastike ja viereisestä hyllystä sitruunatäyttistä. Varsin simppeliä siis. Pohjaan tarvittavia keksejä ei tällä kertaa kotoa löytynyt, joten nappasin hyllystä pussillisen Sun-mysliä, sporttimallista. Aikas toimiva yhdistelmä :)

Simppeli laku-sitruunakakku (tehty n. 17 halkaisijaltaan olevaan vuokaan)

Pohja

2 dl mysliä

40 g voita

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sulata voi ja lisää mysli voisulaan. Kaada ainekset vuokaan ja tasoita pohja. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Täyte

4 dl kermaa

300 g tuorejuustoa

5 liivatetta

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan n. 10 min. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää siihen tuorejuusto. Vatkaa sekaisin.

Lakuraita

1,5 dl lakukastiketta

(kourallinen turkinpippurirouhetta)

1/2 täytteestä

Ota puolet täytteestä ja sekoita siihen lakukastike ja turkinpippurirouhe. Sulata 2,5 liivatetta pieneen kiehuvaan vesitilkkaan ja lisää se koko ajan sekoittaen lakumassaan. Kaada massa vuokaan ja tasoita. Laita kakku takaisin jääkaappiin.

Sitruunaraita

3 rkl (reilua) Dronningholmin Sitruunatäyttistä

1/2 täytteestä

Ota loput täytteestä ja sekoita siihen kolme reilua ruokalusikallista sitruunatäyttistä (maistamalla saa parhaan tuntuman, miten paljon täyttistä tarvitaan). Lisää 2,5 liivatetta pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä ja lisää liivate ohuena nauhana sitruunatäytteeseen. Kaada täyte vuokaan lakukerroksen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään (tai ainakin sen 6 tuntia).

Koristele kakku mieleiseksesi sesongin kauneimmilla aineksilla :)

Sitten ei muuta kun syömähommiin. Kahvi ehti jo tätä näpytellessä valua, joten enää ei puutu kuin synttärisankari pöydästä!

Leipomisen ja onnistumisen iloa!