SokeriStoryn juhannusextra eli 10 reseptiä nautiskelijoille

Juhannukseen on vielä muutama yö, joten nyt on mitä parhain hetki kaivaa kattilat ja kapustat kaapista ulos ja leipasta loppuviikon herkut valmiiksi. Meillä on edessä mökkijuhannus hyvässä seurassa, rantasaunan lämpöä ja lasten iloa, joten tarjoiluissa mennään helppous ja säilyvyys edellä.

Ja mikäs se on leipoessa, kun luonto saa vihdoinkin kaipaamaansa vettä ja kaikin puolin kalsakka keli houkuttelee uuninlämmityshommiin. Aloitetaan juhannusvalmistelut saaristolaisleivällä eli Nauvon limpulla, jonka maku vain paranee parin päivän seisottamisen jälkeen. Ohje limppuun tässä.

Limppu maistuu erinomaiselta pienen voisipaisun kera, mutta jos haluat limppusiivusta asteen verran juhlavamman tarjottavan, valmista kyytipojaksi herkullinen kylmäsavulohi/kylmäsavuporotahna: makuaineen lisäksi tarvitset vain rasiallisen tuorejuustoa (maustamaton tai lihalle pippuri ja kalalle tilli) ja tujauksen vaahdotettua kermaa. Sitruunamehuluraus ja mausteita maun mukaan. Limpusta voi ottaa valmiita annospaloja vaikka sitten pienellä piparimuotilla, jos haluaa nähdä vähän enemmän vaivaa tarjottavien eteen.

Saaristolaisleipään saat mukavaa juhannusmakua myön sipaisemalla pinnalle smetanaa, pari sillinpalaa ja kunnon ropsaus punasipulihaketta :)

Eli sellainen limppu. Sekaantuessani Ollikaisten sukuun myös röpörieska on noussut yhdeksi keskikesän juhlan vakioherkuksi. En sitten tiedä, maistuuko rieskassa hyvä seura, lämmin kesäyö vai lämpenevä rantasauna, mutta varmaa on, ettei ohra missään muodossa maistu näin hyvältä. Munavoita päälle (ja taas se suikale silliä) ja herkku on sillä valmis :) Ohje röpörieskaan tässä.

Entä oletko kokeillut porkkanapiirakoita, noita riisipiirakoiden makeampia serkkuja? Jos et ole, nyt on oiva tilaisuus kokeilla! Piirakat maistuvat edellisten herkkujen tapaa munavoin kanssa ja linkki ohjeeseen löytyy tästä.

Juhannukseen kuuluvat myös pienet suolaiset herkut kuten sipsit, popparit ja erilaiset pähkinät. Mitäpä, jos tänä jussina täydentäisit herkkukattausta pienten valvojien makuhermoja hellivällä siemennäkkärillä (joka takuulla maistuu myös vanhemmillekin yökyöpeleille). Ainekset sekaisin ja näkkäri vajaaksi tunniksi uuniin. Helppoa ja todella hyvää! Linkki ohjeeseen tässä.

Eiköhän siinä ollut jo suolaista kattausta riittämiin, nyt on makiapalojen vuoro.

Ja mikäs sen parempi imeläpuolen aloitus kuin ehta pulla. Tällä kertaa vehnäsen voi leipaista joko herttaisten rinkilöiden tai repimispullan muotoon. Molempi parempi :) Linkki rinkilöihin löytyy täältä

.... ja repimispullan äärelle pääset tästä.

Meillä jokaisella on omat erikoisherkkumme ja pikkukokki-Annin kanssa olemme jo sopineet, että torstai on donitsipäivä :) Nämä mehevät valkosuklaadonitsit sulavat suuhun vielä parin päivän jälkeenkin, kunhan ne muistaa pakata ilmatiiviiseen rasiaan/muovipussiin. Suosittelen! Linkki donitsiohjeeseen löytyy tästä.

Uunissa paistettu kinuskipintainen ja yön yli levännyt salted caramel pie on varsinainen kielenviejä! Makeutta riittää vaativampaakin makuun eikä piirakkaa tarvitse varata kovin suurta palaa ruokailijaan kohti :) Ohje suolakinuskipiirakkaan löytyy tästä.

Jos aiot tehdä juhannukseksi yhden perinteisen juustokakun, suosittelen ehdottomasti mustikoiden ja vadelmien kotoisaa liittoa eli joutsenlampijuustokakkua. Eläkä suotta säikähdä joutsenia, kakunhan voi koristella vaikka tuoreilla marjoilla, sokerimassakukilla tai makeisilla. Ohje kotimaisia marjoja kunnioittavaan kakkuun löytyy tästä.

Jos jääkaappitila on mökillä rajallinen, kannatta jo etukäteen miettiä, millä vähäinen tila kannattaa täyttää. Kilpailijoita kun näin juhlasesonkina riittää... Mansikkainen kermakakku kuitenkin kuuluu juhannukseen, joten tämän herkun poisjättöperusteluiden on oltava todella painavia :) Ohje kesäiseen herkkuun löytyy täältä.

Sitten ei muuta kun leipomisen iloa ja onnistuneita juhlavalmistujia itse kullekin :)