Suloisenmakeat porkkanapiirakat + ARVONTA

Kaupallinen yhteistyö: Heirol Oy

Pakastinta penkoessani vastaan kirjaimellisesti kolahti viime joululta ylimääräiseksi jäänyt porkkanasurvospakkaus. Näin kevään korvalla (kyllä, sieltä se kesä tulee, vaikka pakkasta on tällä hetkellä 16 astetta ja maassa lunta enemmän kuin syvimpinä talvikuukausina) tekee mieli raivata tilaa tulevan kesän marjasadolle, joten otin survokset hyötykäyttöön. Hetken aikaa puntaroin laatikon ja piirakoiden välillä ja päädyin rypyttelyhommiin.

Rypyttely, se se on mielenkiintoista homaa! Ei siksi, että se jotenkin makuun vaikuttaisi vaan siksi, että siitä tuntuu olevan jokaisella oma, "oikea" mielipide. Miten pääty tulee tehdä, miten ryppyjen tulee laskeutua ja sitten se tärkein: tuleeko leipurin näkyä ohuen piirakkapohjan läpi?

Kaikki oikein!

Tosin kuulen jo korvissani, kuinka keskisuomalainen äitini kauhistelee pystyssä törröttäviä ryppyreunojani. Ei niiden tuolla tavalla kuulu sojottaa. Ensi kerralla sitten - taas :)

Ja siitä pohjan paksuudesta: ihan justiinsa niin paksua kuin mieli tekee. Itse pidän pohjasta, joka juuri ja juuri pysyy kasassa, mutta paksumpiakin pökäleitä on tullut maisteltua. Hyvällä menestyksellä.

Sitten itse piirakoihin:

Puuro

1 l maitoa

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

suolaa maun mukaan

400-500 g porkkanasurvosta

noin 25 g voita (jos keität puuron punaisesta maidosta, voilisää ei välttämättä tarvitse)

Keitän puurot aina kerroskattilassa. Kun vesi kiehuu, lisää puuroriisit ja keitä kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä puuro kypsäksi. Kerroskattilassa tähän keittohommeliin saa varata rapian tunnin. Mausta valmis puuro suolalla ja voilla. Lisää porkkanasurvos ja jäähdytä puuro.

Kuoritaikina

1,5 dl vettä

2 dl ruisjauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

2 tl öljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Varsinaiset piirakat

Kaulitse taikinasta sellainen parin millin paksuinen levy. Ota levystä sopivankokoisella pyörylällä pohjat. Juomalasi käy tähän tarkoitukseen erinomaisesti, samoin leivosten valmistamiseen tarkoitetut rinkulat. Kaulitse rinkula sopivan ohueksi. Tähän kaulitsemistarkoitukseen on olemassa oma pulikkansa, mutta Heirolin Marsipaanikaulin on mitä mainioin apuväline: kevyt, lyhyt ja todella näppärä käyttää!

Kun olet kaulinnut pohjan sopivan ohueksi, laita täyte. Jätä reilu sentti tyhjää reunoille. Nostele reunat täytteen päälle eli tee rypytys.

Paista piirakoita 250 asteessa n. 15 minuuttia. Valele juuri uunista tulleet herkut vesi-voiseoksella (käntti voita ja loraus vettä).

Ja sitten siihen arvontaan!

Kiitos Heirolin, saan laittaa jakoon yhden erittäin hyväksi koetellun piirakkapulikan eli Marsipaanikaulimen. Jätä kommentti blogitekstin alapuolella olevaan kenttään, niin olet mukana arvonnassa. Onnetar liihottelee paikalle heti pääsiäispyhien jälkeen eli 3.4.2018 klo 16.

Ihania leivontahetkiä!