Superfoodia kotipihasta eli pihlajanmarjahillo

Tunnustan: en ole aikaisemmin oivaltanut pihlajanmarjojen merkitystä. Ilman sen kummempia pohdintoja olen ollut tietävinäni, että ne ovat vain ja ainoastaan linnunruokaa. Tilhille. Väkeviäkin kaiken lisäksi. Ja koska niitä on kaikkialla, ei niillä voi mitään arvoakaan olla.

Tänä syksynä pihlajanmarjat ovat nousseet silmille vähän kaikkialla. Toiset uskovat marjojen raakasyöntiin, toiset keittelevät niistä hilloja ja kolmannet kuivaavat talven varalle. Sana "superfood" vilahtelee keskusteluissa.

Siitä se idea sitten lähti...

Hillonkeittelykerta on ensimmäiseni, joten en voi turvautua jo hyväksi koeteltuun ohjeeseen. On vain lähdettävä liikkeelle. Jostain yhteydestä muistan lukeneeni, ettei pihlajanmarjahillossa tarvita hillosokeria, sillä marjan oma pektiini hyydyttää soseen. Näinhän se menee, mutta epäilevänä tuomaana ja enemmänkin hyytelön kuin löllöhillon ystävänä päädyin ohjeeseen, jossa käytetään hillosokeria. Alla oleva resepti löytyy Dansukkerilta https://www.dansukker.fi/fi/resepteja/pihlajanmarjahillo.aspx. Puolitin ohjeen ja sain siitä vähän vajaat neljä pilttipurkillista hilloa:

1 l pihlajanmarjoja
2 dl Dansukker Tummaa siirappia
250g Dansukker Hillosokeria

Ihan ensimmäiseksi huuhtelin pihlajanmarjat ja soseutin ne. Kaadoin soseen kattilaan ja lisäsin siirapin. Tummaa siirappia ei ollut, joten käytin vaaleaa (veikkaisin, että vaalean siirapin käytön ansiosta hillo säilytti kauniin oranssinpunaisen värinsä). Pihlajanmarjasosetta kuumennetaan, kunnes keitoksesta alkaa nousta vesihöyryä. Tässä vaiheessa lisätään hillosokeri koko ajan sekoittaen. Anna hillon kiehua 10 min ja jäähdytä 20 min. Tölkitä kuumiin lasipurkkeihin. Hillopurkki kannattaa täyttää ihan piripintaan ja vetää kelmu päälle (kannen alle). Tällöin purkkiin jää mahdollisimman vähän ilmaa.

Tältä hillo lopulta näyttää, ihanan lohkeavaa. Kannattaa kokeilla!