Superhyvä Runebergin....kukka

Runebergin torttu muodossa jos toisessakin on yksi lempparileivonnaisistani. Joulupiparkakun mausteisuus ja mantelin pehmeys ovat liitto, jota ei voi vastustaa. Yksi ehto hyvälle tortulle kuitenkin on: se ei saa olla kuiva käkäle. Onnistunut torttu sulaa suuhun.

Superhyvä Runebergin...kukka

Runeberginkukka on valmistettu n. 29 cm halkaisijaltaan olevaan Dahlia-kakkukehykseen ("vuoassa" ei ole pohjaa). Jos vastaavanlaista kukkaa ei ole käytössä, ei torttu siitä pahakseen pistä, vaikka sen sujauttaisikin ihan tavalliseen irtopohjavuokaan (halk. 27....28 cm). Jos tortun tekee pienempään vuokaan, kannattaa paistoaikaa pidentää (ja laskea uunin lämpö 175 asteeseen). Näin myös sisus kypsyy eikä vain pinta pala :)

Pohja:

100 g cashew-pähkinöitä (tai sitä perinteisempää mantelia)

120 g joululta jääneitä piparkakkuja (tai yleensäkin keksinmurua)

200 g ehtaa voita

2 dl sokeria

2 munaa

2 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

1 dl maustamatonta jogurttia

(tujaus karvasmanteliaromia)

Koristelu:

Vadelmahilloa

Tomusokeria + vettä sokerivesikuorrutetta varten

Jauha pähkinät ja piparkakut hienoksi jauhoksi. Vaahdota voi ja sokeri ja lisää munat yksitellen voi-sokeriseokseen. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisä taikinaan. Lisää lopuksi pähkinä- ja piparkakkujauho sekä maustamaton jogurtti. Sekoita, älä vatkaa. Voit halutessasi lisäta taikinaan tilkan karvasmanteliaromia tai runebergintorttuhenkeen rommi- tai punssiaromia.

Voitele käyttämäsi vuoka ja kaada taikina vuokaan. Tasoita. Paista kukkaa 200 asteessa vähän uunin keskitason alapuolella noin 15 min eli sen verran, että pinta on kauniin kullanruskea. Kun torttu on jäähtynyt, koristele se vadelmahillolla ja sokerivesikuorrutteella.

Leppoisia leivontahetkiä!