Syksyn pimeneviin iltoihin: kynttiläleivokset

Myönnetään, lähdin leikkimään ruoalla :)

Rakastan kynttilöitä ja syksyä, joten avoimella ja kokeilunhaluisella mielellä varustettuna immeisenä halusin kokeilla, miten kääretorttu taipuu kynttiläksi. Eikä mikä tahansa kääretorttu: tämän suklaisen tortun mahtava maku ei tulekaan sulatetun suklaan ja voin pettämättömästä yhdistelmästä vaan pähkinälevitteestä, tuosta lasten ja aikuisten moneen taipuvasta superherkusta! Ja kun välykseen laittaa vielä mukavan kerroksen suklaaminttuhyytelöä, on makuelämys kohdallaan :)

Sitten itse ohjeeseen!

Pähkinälevitekääretorttu (uunipellillinen)

4 munaa

2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1,5 dl pähkinälevitettä

Vaahdota munat ja sokeri ja lisää vaahtoon toisiinsa sekoitetut jauhot sekä pähkinälevite. Kaada taikina leivinpeperoidulle uunipellille ja paista torttua 200 asteessa n. 10 min. Anna torttupohjan jäähtyä rauhassa.

Suklaaminttuhyytelön ohjeen löydät tästä. Neljään kynttilään käytin pilttipurkillisen hyytelöä.

Suklaamousse

2 dl kuohukermaa

90 g tuorejuustoa

100 g valkosuklaata

(tomusokeria)

Vaahdota kerma. Sulata valkosuklaa ja sekoita se tuorejuuston kanssa. Lisää kermavaahto tuorejuusto-suklaaseokseen. Jos siltä tuntuu, makeuta täytettä tomusokerilla.

Kynttilän kokoaminen

Yhdestä uunipellillisestä saat 4 kolmikerroksista (2 täyteväliä) kynttilää, joiden halkaisija on 7,5 cm.

Ota kääretortusta jollain sopivalla muotilla ympyröitä (itse käytin leivosrengasta, jonka halkaisija on tuo 7,5 cm). Muki taipuu tehtävään oikein hyvin. Neljään kynttilään tarvitset siis 12 ympyrää.

Kasaa kynttilä leivosrenkaan avulla, jos sellainen on käytössä. Aseta pohjalevy leivinpaperille, laita mukava kerros minttuhyytelöä pohjan päälle ja laita vielä reilu lusikallinen suklaamoussea päälle. Aseta toinen torttuympyrä moussen päälle ja kokoa niin kuin ensimmäinenkin välys. Nosta samalla leivosrengasta ylöspäin. Aseta lopuksi kolmas torttuympyrä täytteen päälle, poista turhat ilmat painamalla päälimmäisintä torttuympyrää ja nosta leivosrengas pois.

Kokoa muut kolme kynttilää samalla tavalla.

Jos leivosrengasta ei ole, kokoa kynttilät suoraan torniksi. Suklaamousse on sen verran napakkaa täytettä, että kokoaminen onnistuu myös näin.

Laita kynttilät jääkaappiin pariksi tunniksi jähmettymään.

Valmista pieni annos voikreemiä:

n. 50 g voita

pieni luraus kylmää vettä

tujaus vaniljasokeria

reilu 1 dl tomusokeria

Kaada ainekset kulhoon ja vaahdota vaaleaksi. Maista, että maku on kohdallaan.

Ota kynttilät jääkaapista ja leikkaa keskelle kynttilää aukko tuikkua varten.

Levitä kreemiä ohuelti kynttilän reunoille. Laita kynttilät takaisin jääkaappiin odottamaan koristelua.

Kynttilöiden koristelu

250 g valkoista sokerimassaa

100 g valkosuklaata

sokerimassasta tehtyjä syksyn lehtiä

koristerakeita

Kaulitse valkoinen sokerimassa ohueksi levyksi ja leikkaa siitä kynttilän korkeuden levyisiä suikaleita. Kierrä sokerimassasuikaleet kynttilöiden ympärille. Sulata valkosuklaa ja pursota se kynttilän päälle ja sopivasti reunoille valumiksi. Koristele kynttilät syksyisiksi vaikka sokerimassalehdillä tai pihlajanmarjoilla.

Ihania leivontahetkiä!

Ps. Huomenna laitan jakoon ohjeen, jossa käytän ympyröistä ylijääneen kääretorttulevyn :)