Syyskesän kohokohta eli kanttarellipiirakka

Monenmoisia leivonnaisia tehdessäni olen saanut hyvää palautetta niin kakkujen mausta kuin ulkonäöstäkin. Olisi ihana uskoa, että näpeissäni todellakin olisi jokin taika, joka saisi vehnäjauhojen, tuorejuuston ja sokerimassan muodostaman seoksen maistumaan jollain tapaa erinomaiselta. Näin ei kuitenkaan ole. Ihmiset nyt vain järjestävät onnistuneita juhlia, vieraat viihtyvät ja tunnelma on kotoisan lämmin. Siinä sivussa kakkukin maistuu. Näin se nyt vain menee.

Ilmiö on siis ihan sama kuin "lapsuuden mauissa ja tuoksuissa". Mikään ei maistunut niin hyvältä, kuin äidin leipoma pulla, mikään ei kohonnut niin kuin äidin tekemä mustikkapiirakka. Äidin tekemässä kanttarellikastikkeessakin on oma makunsa. Jäljittelemätön. Lapsuuden herkut ovat paljon enemmän kuin ainestensa summa.

Tämän kanttarellipiirakan kanssa on sama juttu. Olen kulkenut eräänkin kilometrin metsässä uskoen ja toivoen, että jostain löytäisin kanttarellirihmaston. Niin ei ole vielä tänä kesänä päässyt käymään. Eilen se rihmasto sitten tuli, etuovelle, odottamatta ja yllättäen. Valmiiksi pussissa puhdistettuna ja esikäsiteltynä. Ajatus siitä, että joku oikeasti haluaa antaa omasta saaliistaan, lämmittää mieltä. Ja maistuu tässä piirakassa.

Ohje on 23 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan.

Pohja

125 g voita

2 dl vehnäjauhoja

1 1/5 dl juustoraastetta

0,5 dl vettä

Nypi pehmeä voi ja jauhot sekaisin, lisää vesi ja juustoraaste. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte

n. 200 g esipaistettuja kanttarelleja tai reilu litra herkkuja suoraan metsästä

n. 15 cm pätkä purjoa

nokare voita

ripaus suolaa

2 dl kermaa

1,5 dl juustoraastetta

3 munaa

tujaus mustapippuria

Pilko kanttarellit (jos käytit tuoreita kanttarelleja) ja purjo ja paista ne pannulla voissa sopivan kypsiksi. Kypsyys on ennen kaikkea makuasia. Lapsuuden paistetut sienet rapsuivat suussa, itse tykkään vähän lötkömmistä. Ripsauta paistetun sieni-sipulipaistoksen päälle halutessasi vähän mustapippuria ja suolaa. Kaada seos piirakkapohjan päälle.

Mikäli käytit valmiiksi esipaistettuja sieniä, kuullota kuitenkin purjot ennen piirakkaan lisäämistä.

Valmista munakerma. Lisää kermaan munat ja juustoraaste. Sekoita munien rakenne rikki ja kaada sipuli-kanttarelliseoksen päälle.

Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 min.