Viikonlopun graavilohipiirakka

Mitä minun pitäisi tehdä juuri nyt? Miksi? Kenelle lopulta olen tilivelvollinen tekemisistäni ja tekemättä jättämisistäni? Itselleni? Perheelleni? Yhteiskunnalle, jonka ansiosta olen saanut kattavat neuvolapalvelut ja korkean koulutuksen. 42-vuotiaana olen vasta puolivälissä. Opettelen laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen ja huomaan kompuroivani päivittäin.

Tällä viikolla olen onnistunut ajattelemaan ensisijaisesti itseäni.

"Luen. Istun yksin ja luen. Luen...." Ensi viikolla on erityisopettajakoulutuksen valintakoe ja haluan tehdä parhaani. Ulkomuistikapasiteettini on jo auttamattomasti ohittanut parhaiden päiviensä vireen, joten nyt on vain luotettava siihen, että koulutusala ja ihminen kohtaavat. Opintopisteplakkarissa on jo lähes 500 merkintää, mutta ne ratkaisevat 40 puuttuu.

Perjantain viime minuuteilla olin myös hyvä kansalainen ja vastaanotin ilolla seuraavan sijaisuuden.

Ei ihminen kuitenkaan pelkällä lukemisella elä, joten välissä oli poikettava myös ruokaostoksilla. Ja kuinkas sattuikaan, mukavan kokoinen graavilohipaketti tupsahti kärryyn kuin itsestään :)

Sitten piirakan pariin!

Pohja:

125 g voita

2 dl vehnäjauhoja

1 1/4 dl juustoraastetta

0,5 dl vettä

Pehmitä voi mikrossa ja lisää siihen muut aineet. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Toki voin ja vehnäjauhot voi perinteisesti nyppiäkin sekaisin, jos se tuntuu omimmalta toimintamallilta. Itse oikaisen.

Täyte:

n. 300 g kylmäsavu- tai graavilohta

n. 15 cm pätkä purjoa

200g ranskankermaa

1,5 dl juustoraastetta

3 munaa

2 rkl tilliä kuivattuna tai kunnon annos tuoretta

tujaus sitruunapippuria

Kuullota purjo ja ripottele piirakkapohjan reunoille. Palastele lohi vuokaan.

Valmista muna-ranskankermaseos. Yhdistä munat, kerma, juustoraaste ja mausteet ja sekoita sen verran, että munien rakenne menee rikki. Kaada vuokaan.

Paista 200 asteessa n. puoli tuntia. Sen verran, että pinta hivenen ruskistuu. Piirakka maistuu erinomaiselta sellaisenaan tai perinteisen vihersalaatin kera.

Leipomisen iloa!