Viikonlopun lime-sitruunajuustokakku

Torstaina on lupa orientoitua viikonlopun viettoon - vaikka sitten juustokakun voimalla :) Ja mikäs se on itseään suunnatessa, kun ainakin tällä hetkellä Mikkelissä aurinko paistaa ja paska haisee. Sellaista se on, maaseudulla, kun peltomies kyntää ja lannoittaa. Eipä sitä tosin kannata nenuliaan nirpistellä, aika kurja juttu se pullanpaistelijalle olisi, jos kotimainen vilja loppuisi.

Nyt on siis vastakohtainen tilanne kuin minttuhyytelöpostausta kirjoittaessani, jolloin toivoin, että tekstiin saisi tuoksun mukaan. Oli nimittäin melkoiset aromit Ollikaisen pirtissä, kun liedellä kiehui annos superherkullista ja mahtavantuoksuista suklaaminttuhyytelöä! Tänään en toivo hajuominaisuuksia. Saattaisi mennä leipomisen halu lukijaltakin.

Onneksi tämä kakkupari on jo ajat sitten tehty ja syöty, joten siinä ei maistu sen enempää likainen mielikuvitus kuin syksyinen peltokaan. Kapustat siis esille ja kakuntekoon!

Lime-sitruunajuustokakku

Valmistettu n. 24 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan (laskennalliset 12-15 palaa)

Pohja

175 g sitruunanmakuisia muropikkuleipiä TAI tavallisia murokeksejä + tujaus sitruunamehua

90 g voita

Murskaa keksit ja lisää niihin sulatettu voi (+ sitruunamehu). Levitä muruseos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte

6 liivatetta

tilkka vettä

400 g maustamatonta tuorejuustoa

3,5 dl kermaa

4 rkl sitruunamehua

2 limen raastettu kuori

tomusokeria makeuttamiseen oman maun mukaan

Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Vaahdota kerma ja lisää se tuorejuustoon. Lisää sitruunamehu ja limettien kuoret. Mausta tomusokerilla mieleiseksesi. Kiehauta pieni tilkka vettä ja sulata siihen n. 10 minuuttia kylmässä vedessä lionneet liivatteet. Lisää liivate ohuena nauhana kerma-tuorejuustoseokseen.

Kaada täyte pohjan päälle, tasoita ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi.

Vaihtoehto 2: Kaada ensin vuokaan puolet juustokakkumassasta, pursota verkkomaisesti lime/lemon curdia massan päälle ja laita sitten loput juustokakkumassasta vuokaan. Näin saat mukavan kirpeänmakean makuraidan kakkuun. Sitruunakakkuun sopivia makuraitoja ovat myös turkinpippurirouhe sekä murskattu valkosuklaa.

Kiille

2,5 dl lime-sitruunamehujuomaa

3 liivatetta

limen mehua

vihreää elintarvikeväriä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 10 min. Ota pieni tilkka mehua, kiehauta se ja liuota siihen liivatteet. Lisää liivatemehu muuhun mehuun. Lisää tujaus limen mehua, jos siltä tuntuu. Voit halutessasi lisätä tilkan vihreää elintarvikeväriä mehuun "paremman" värin saamiseksi.

Kaada mehu kakun päälle ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. Koristele kakku teemaasi sopivaksi sulalla suklaalla, makeisilla, sokerimassakoristeilla (muista eristää kiillepinnasta), hedelmillä, marjoilla...

Leipomisen iloa!