Kinuski wienermunkit

kinuski_wienermunkit

Vappu ei ole vappu ilman munkkia. Ja munkkeja on erilaisia: reikämunkki, hillomunkki, possumunkki, sitten variaatioita teemasta: omenalörtsy, donitsi, uusi brändi cronuts.... Minua kuitenkin kaikista eniten houkuttelee pari vuotta sitten Ranskasta tullut uutuus => wienermunkki! Tästä luin ja unelmoin siihen saakka, kunnes sitä teimme joskus koulussa, yhdessä ranskalaisen kondiittoriopettajan kanssa. Lopputulos: Un coup de foudre! (Rakkautta ensi silmäyksellä!). Koulussa teimme kirjan ohjeilla, aprikoositäytteellä, mutta kehitin oman version kotikeittiössäni: voilla leivottu, kinuskilla täytetty ja fariinitomulla "pölytetty".

Taikina:
2 dl vettä
3/4 tl suolaa
60 g sokeria
40 g hiivaa
1 kananmuna
50 g voita
500 g vehnäjauhoja

200 g kylmää voita kaulintaan

2 rkl fariinisokeriaLaita pari lusikkaa fariinisokeria kulhoon ja jätä huoneenlämpöön kovettumaan noin viikoksi. Sen jälkeen murskaa se morttelissa tomusokeriksi.
Sekoita kaikki taikina-ainekset kulhossa. Tästä pitäisi saada n.1 kg taikinaa. Laita jääkaappiin. Kaulintavaiheessa sekä taikinan, että voin lämpötila pitäisi olla sama. Kauli taikina ja laita ohueksi viipaloitu voi puoleen taikinasta. Taita taikina puoleksi ja sulje reunat tiiviisti. Taitaa neljä kertaa ja laita jääkaapiin 15 minuuttia. Sitten kauli taikina ja taita sen taas neljä kertaa ja taas laita jääkaapiin 15 minuuttia. Toista vielä kerran. Sen jälkeen kauli taikina auki, leikkaa 12 neliötä, täytä kinuskikastikella (minä käytin sama kastike mikä hyydykekakkussa) ja uppopaista rypsiöljyssä.

Ripottele päälle fariinitomua.

kinuski_wienermunkit
kinuski_wienermunkit