Luumupiirakka

Luumupiirakka

Nyt kannattaa hyödyntää luumuja, kun ne ovat niin edullisia. Suosittelen unkarilaista Lepoticaa tai Stanlya ja tietenkin myös ranskalaista Presidenttia, mutta ne tulevat vähän myöhemmin myyntiin.

Luumupiirakka
Luumupiirakka

Luumupiirakka
28 cm

Murotaikina:

200 g vehnäjauhoja
200 g kokojyvävehnäjauhoja (voit myös käyttää 400 g vehnäjauhoja)
1 kananmuna
250 g voita
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Täyte:

1 kg pehmeitä, hyvin kypsiä luumuja
150 g sokeria
120 g maissitärkkelystä
1-2 rkl vaniljasokeria

Luumupiirakka
Luumupiirakka

Sekoita vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi kylmä voi jauhoihin niin, että saat hiekkamaisen seoksen. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa!
Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.
Voitele piirakkavuoka voilla ja siivilöi vehnäjauhoja pohjalle.
Kauli puolet taikinasta ja laita vuoan pohjalle ja reunoille.
Tee täyte.
Poista luumuista kivet ja leikkaa (tai revi) niitä paloiksi. Yhdestä luumusta voit leikata n. 4 palaa. Kun käytät oikein kypsiä luumuja, niistä irtoaa helposti kuori. Älä heitä niitä, vaan lisää ne joukkoon. Ne ovat oikein herkullisia tässä täytteessä! Ja antavat väriä.
Lisää muut ainekset ja sekoita. Levitä pohjan päälle.
Kauli toinen puoli taikinasta. Se pitäisi olla hieman isompi kuin vuoka. Peitä piirakka ja paina reunat tiiviisti kiinni. Leikkaa pois ylimääräinen taikina ja tee koristeet.
Pistele piirakkaa muutaman kerran haarukalla ja paista uunissa 180 asteessa noin 40 minuuttia.

Luumupiirakka
Luumupiirakka
Luumut Bosniassa

Lisää inspiroivia ohjeita löydät täältä:
http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/