Omenapiirakka ilman taikinaa (Ripoteltu piirakka)



Te ette ikinä usko, että tämä piirakka on tehty ilman taikinaa. Mutta näin onkin. Se on vanha bosnialainen ohje, jossa kaikki taikinan ainekset sekoitetaan hyvin yhdessä ja ripotellaan omenoiden päälle. Neste, joka erottuu omenoista sekoittuu jauhoihin ja uunista sieltä muodostuu taikina.

Vaikka mummolassa olen tätä syönyt monesti ja lapsena myös katsonut mummoa tekemässä tätä, kun muistin tämän piirakan, jotenkin nyt aikuisena en jaksanut uskoa, että tämä toimi oikeasti. Oli pakko kokeilla. Ja kyllä toimi. Jaan tämän mielenkiintoisen ohjeen teidän kanssa ja lisään myös vaihekuvat, joten näette kuinka nopeasti ja vaivattomasti sujuu tämän piirakan teko.

 

”taikina”

4 dl vehnäjauhoja

4 dl mannasuurimoita

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

 

täyte

1,5 kg omenaa (hapokkaita ja mehukaita, esim. Granny Smith tai Pink Lady)

2 dl sokeria

1 tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

päälle

150 g voita

 

- Lämmitä uuni 180°.

- Kuori ja raasta omenat, lisää sokeri ja mausteet. Anna seisoa vähän aikaa, että omenoista erittyy mehu.

 

 

- Sekoita kaikki kuivat aineet.

 

 

- Voitele 30x20 cm uunivuoka.

 

 

- Ripottele vuoan pohjalle 1/3 osaa kuivaa ainetta.

 

 


- Laita päälle ½ omenaseoksesta, yhdessä mehun kanssa (jos omenoista ei ole erittynyt mehua, lisää 2 dl vettä, koska nestettä on pakko olla).

 

 

 

 

 

- Ripottele omenoiden päälle toinen 1/3 osa jauhoista. Laita sen päälle loput omenoista (ja mehua!) ja loput jauhot.

 

 

- Leikkaa kylmä voi ohuiksi viipaleiksi (esim. juustohöylällä) ja laita viimeisen jauhoseoksen päälle.

 

 

- Paista noin 40 minuuttia. Päälle pitäisi muodostua ohut kuori.

 

 

- Ennen piirakan leikkaamista, jäähdytä se hyvin.

 

 

 

 

- Ripottele päälle tomusokeria.