Herkullinen grillileipä hurmaa maulla ja tuoksulla

Juttu julkaistu ES-lauantai lehdessä 21.7.2018

Grillileipä
Grillileipä


Legendaarinen tomaatin, mozzarellan ja basilikan makuliitto tekee herkkuleivästä maukkaan lisän perinteisiin grillieväisiin.
 


Kesällä on kiva kokkailla ja syödä ulkosalla. Grillissä valmistuu perinteisesti makkarat ja muut lihat, mutta me päätimme kokeilla jotain aivan muuta: grillileipää. Tuoreiden yrttien ja valkosipulin huumaava tuoksu herättää ruokahalun jo valmistusvaiheessa. Grillileivän valmistus on helppoa eikä vie kauan aikaa. Grillistä otettu lämmin leipä oli pinnalta ihanan rapsakka ja sisältä herkullisen mehevä. Perinteinen tomaatin, mozzarellan ja basilikan makuliitto ei petä. Grillileipää voi nauttia lounassalaatin kera tai tuhdimman grilliruoan lisukkeena.

Pesto

1 dl öljyä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 ruukku tuoretta basilikaa
0,5 dl Cashew-pähkinöitä
2 rkl Parmesan-juusto murua
1tl suolaa
ripaus sokeria
tilkka sitruunamehua

1 kpl Ranskanleipää (350g) tai maalaisleipää
2 isoa tomaattia
2 palloa mozzarellaa

Leikkaa ranskan leipä viipaleiksi. Laita öljy, pilkottu valkosipuli, basilika, pähkinät, mausteet ja juusto tehosekoittimeen. Sekoita aineet tehosekoittimella tasaiseksi pestoksi. Voitele leipäviipaleet pestolla. Kokoa leipäviipaleet takaisin leiväksi öljyttyyn vuokaan. Täytä leipäviipaleiden välit tomaatti viipaleilla ja mozzarella siivuilla. Lisää leivän päälle pestoa ja parmesania. Grillaa leipää grillissä, niin että sen pinta saa väriä ja mozzarella sulaa. Leipä on parhaimmillaan kun se tarjoillaan lämpimänä.

Grillileipä täytettynä tomaatilla, mozzarellalla ja pestolla

Vielä on grillikesää jäljellä, 
Heidi ja Raisa