Herkulliset itse tehdyt joulumakeiset- polkkafudget

Alkuperäinen juttu julkaistu ES-Lauantai lehdessä 24.11.2018

Itse tehdyt ja kauniisti paketoidut joulumakeiset ovat oiva lahjaidea. Niiden valmistuksesta yhdessä ystävien tai perheen kanssa voi luoda ihanan jouluperinteen.

Mekin vietimme kivaa sunnuntaipäivää yhdessä leipoen. Yhteisen leivontasunnuntain tuloksena syntyivät ihanan jouluiset polkkafudget, joiden ohjeen voit napata talteen alta. Kauniin paketin fudgeille saat paketoimalla ne sellofaaniin tai laittamalla ne rasiaan.

Joulun alla on kiva muistaa pienillä itse tehdyillä lahjoilla ystäviä, työkavereita ja lasten opettajia. Voi olla vaikea keksiä pientä mukavaa lahjaa,kun ei tiedä välttämättä toisen mieltymyksistä, mutta syötävät herkkulahjat ovat onneksi monen mieleen. Lisäksi monet arvostavat itse tehtyä lahjaa, koska koetaan, että lahjan antaja on nähnyt vaivaa.

Me mietittiin miten saataisiin tehtyä herkullista fudgea vähälaktoosisena ja mitä kivaa siihen voisi yhdistää makupariksi.
Tämä ihana tummansuklaan ja polkka-karkkien makuinen suklaafudge on jouluherkkua parhaimmillaan. Voit polkkamakeisten sijaan käyttää myös vaikka pähkinöitä tai kuivattuja karpaloita.

Fudge on perinteinen Englantilainen keittämällä valmistettava pehmeä makeinen. Se on suklainen suussa sulava sokeriherkku, joka saa tällä kertaa jouluisen lisämaun punavalkoisista piparmintunmakuisista polkkakaramalleista.

 

Herkullisen polkkafudgen valmistukseen tarvitset:

2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
50g voita
½ tl suolaa
200g tummaa suklaata (suklaan voit vaihtaa oman mieltymyksesi mukaan myös valko-tai maitosuklaaseen)
1 ½ dl tomusokeria
1–2 rkl vettä
1 rkl vaniljasokeria
1 dl murskattuja polkakarkkeja

Näin valmistat fudgen:

  1. Mittaa kattilaan voi, sokeri, siirappi, suola ja kerma.

  2. Keitä hiljakseen, kunnes seos paksuuntuu. Massan pitäisi saavuttaa 114 asteen lämpötila.

  3. Rouhi sillä välin suklaa karkeiksi paloiksi.

  4. Kun seos on saavuttanut oikean lämpötilan, anna sen hieman jäähtyä ja lisää sitten suklaa sekaan pienissä erissä. Anna suklaan sulaa ja sekoita lopuksi rivakasti.

  5. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita massaa jäähtymisen aikana. Anna sen jäähtyä 90 asteeseen. HUOM! Tämä on tärkeää ettei tomusokeritahna liukene liian kuumaan massaan ja menetä fudgen pehmeää rannetta.

  6. Sekoita 1 rkl vettä, tomusokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi, kiinteäksi tahnaksi.

  7. Lisää tomusokeritahna voimakkaasti sekoittaen massaan.

  8. Lisää lopuksi polkarouhe ja sekoita tasaiseksi.

  9. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan ja ripottele päälle vielä polkkamuruja koristeeksi.

  10. Aseta jääkaappiin jähmettymään. Fudget jähmettyvät noin parissa tunnissa.

 

Herkullista joulun odotusta <3

Heidi ja Raisa