Karviasvanukas yllättää maulla ja helppoudellaan

Suloinen kirpeys ja makea yhdistyvät tässä helpossa jälkiruoassa.

*Alkuperäinen teksti julkaistu ES Lauantai -lehdessä 1.9.2018.

Karviasmarjoja on monella ollut pensaat pullollaan tänä vuonna. Marjat saattavat usein jäädä pensaisiin, koska niille ei keksitä käyttöä. Punaiset karviaiset ovat happamia, mutta kuitenkin meheviä sekä pehmeän makuisia marjoja. Tähän jälkiruokaan ne sopivat täydellisesti. Tämä ihanan kuohkea ja lohkeava jälkiruoka on valmistettu ilman liivatetta, koska karviasmarjojen hapokkuus hyydyttää kerman. Punaisista karviaisista tulee ihanan hempeä vaaleanpunainen väri vanukkaaseen, mutta vihreät karviaiset sopivat vanukkaaseen ihan yhtä hyvin.

Karviaisvanukas valmistuu yksinkertaisista aineista helposti, ainut vaativa vaihe on odottaa herkun valmistumista. Hyytyminen ottaa oman aikansa, mutta takaamme että tämä jälkiruoka on odottamisen arvoinen.

Varmistaaksesi 4 vanukasannosta tarvitset 400 g karviasmarjoja (tuoreita tai pakastemarjoja), 2 + 4 rkl sokeria, 4 dl kuohukermaa ja 1 tl vaniljasokeria.

Puhdista marjat ja laita ne kattilaan. Lisää 2 rkl sokeria, muussaa marjoja ja kuumenna välillä sekoittaen matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia eli kunnes sokeri on sulanut. Säästä vähän marjoja koristelua varten.

Ota kattila liedeltä ja soseuttaa marjat sauvasekoittimella. Painele karviaissose siivilän läpi, niin että siemenet ja kuoret erottuvat.

Kuumenna toisessa kattilassa kerma ja 4 rkl sokeria kiehumispisteeseen ja ota kattila pois liedeltä. Kerman pitäisi paksuuntua hieman. Sekoita tasaisesti vaniljasokeri ja karviaissose kermaan vispilää käyttäen. Jaa seos neljän jäkiruokakulhoon tai vaikka juomalasiin ja peitä ne kelmulla. Nosta jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi. Ennen tarjoilua koristele jälkiruoat marjoilla.

Herkullista viikonloppua <3

Heidi ja Raisa