Aika käyttää marjoja pakkasesta, maistuvia vinkkejä!

Sitä tulee arjen keskellä aina pyöritettyä samoja ruokia... Hyvät ja helpot klassikot unohtuu. Toinen juttu mihin sorrun on se, että kun syksyllä on pakkanen täytetty marjoilla, niin sitä kuvittelee ettei niitä voi sieltä heti käyttää. Pitää talveksi säästää marjoja... Ja joka kevät herään siihen, että nyt marjoja on pakkanen täynnä.
Tässäpä pari mukavaa ohjetta pakkasen antimista.

Itse tajusin että ei ole pitkään aikaan tullut tehtyä vispipuuroa. Helppoa, edullista ja takuulla herkullista! 

Vispipuuro, puolapuuro, lappapuuro rakkaalla herkulla on monta nimeä. Ja moni muistaa vispipuuron lapsuudestaan, maidolla, sokerilla, vai pelkästään? 

Itse teen vispipuuroa useimmin puolukoista, mutta myös punaherukoista tulee mielestäni hyvää.  Ja tätähän voi varioida ihan mielen ja pakkasen sisällön mukaan;  mansikkaa ja raparperiä, mustaherukkaa tai vadelmaa. 

Vispipuuro

3-4:lle

7dl vettä

4dl puolukoita tai muita marjoja

n.½dl sokeria, tätä oman maun mukaan tai voi olla laittamatta ollenkaan

¼tl suolaa

1¼dl mannasuurimoita

Kiehauta vesi ja marjat, anna kiehua 5-15 min. Pakastetut marjat mehustuvat nopeammin kuin tuoreet.

Mausta sokerilla ja suolalla ja tarkista maku.

Siivilöi halutessasi mehusta marjojen kuoret pois. Ne voi myös jättää puuroon, jolloin puurosta ei tule aivan yhtä kuohkeaa vaahtoa. Vispaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen 5-10 min.

Anna puuron jäähtyä. Vatkaa voimakkaasti kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. 

Vispipuuroa

 

Kotitekoinen lämmin kinuskikastike on mielettömän hyvää ja tämän, jos minkä kanssa maistuu herkulliset marjat. Sopii niin iltaherkutteluun, kuin  jälkkäriksi parempaankin pöytään. Ja mikä parasta tämä herkku on todella helppo valmistaa.

Kinuskikastike ja marjasalaatti

2,5 dl fariinisokeria
2,5dl kuohukermaa 

Mikäli mahdollista käytä pinnoitettua kattilaa, mittaa kattilaan fariinisokeri ja kuohukerma. Sekoittele alkuvaiheessa, että sokeri sulaa kerman joukkoon ja anna kiehua 10-15min. 

Sulata pakkasesta erilaisia marjoa ja kaada päälle kuuma kinuskikastike. Herkuttele!
Kinuskikastike maistuu myös jäätelön kaverina.
Kinuskikastike säilyy jääkaapissa tiiviissä purkissa viikon verran.

Kinuskikastike ja marjasalaatti

Maistuvia hetkiä,
Heidi