Kylmä kahvi kaunistaa tai ainakin virkistää

 *Alkuperäinen teksti julkaistu ES Lauantai -lehdessä 7.7.2018.

Lämpiminä kesäpäivinä ei välttämättä tee mieli juoda kuumia juomia. Onneksi vaihtoehtoja löytyy meille kahvinhimoisille nautiskelijoille. Jääkahvi maistuu erityisen hyvälle ja virkistää mukavasti helteellä. Frappe kelpaa hyvin muillekin kuin kahvikissoille, sen raikkauden ja makeuden vuoksi. Kesäpäivän päiväkahvi vieraat onkin mukava yllättää kylmällä ja herkullisella frapella. Koristeltu jääkahvi toimii myös jälkiruokana.

Jääkahvin pohjana käytettävän kahvin voit valmistaa kahdella tapaa. Normaalisti uuttamalla kahvin kuumaan veteen esimerkiksi kahvinkeittimellä, tämä on nopeampi tapa saada juoma valmiiksi. Sillä haalea kahvi jäähtyy nopeasti juomaan lisättävillä jääpaloilla kylmäksi. Toinen tapa on uuttaa kahvi kylmänä. Kylmänä uutettu kahvi tarvitsee enemmän aikaa ja valmistukseen pressopannun. Pannuun mitataan haluttu määrä kahvia, ja päälle kaadetaan kylmää vettä. Kahvin annetaan tekeytyä jääkaapissa yön yli. Hienosti maustuneen kahvin voi aamulla käyttää jääkahvin pohjana. Kahvia voi huoletta valmistaa jääkaappiin valmiiksi, sillä se matalahappoisena säilyy jääkaapissa helposti viikon.

Tämä kahviloiden trendikäs suosikkijuoma on onneksi helppo valmistaa myös kotioloissa. Meidän maun mukaiseen perusjääkahviin tarvitset seuraavat aineet:

  • Kahvia

  • Sokeria

  • Vispikermaa tai vaahtoutuva vaniljakastiketta

  • Jääpaloja

  • Maitoa

Valmista vahvaa kahvia ja anna sen jäähtyä. Voit käyttää tähän myös aamukahvista yli jääneen kahvin. Halutessasi voit lisätä joukkoon sokeria oman maun mukaan. Vatkaa vispikerma tai vaahtoutuva vaniljakastike vaahdoksi.

Laita jääpaloja isoon lasiin. Kaada jäähtynyt kahvi ja kylmä maito jäiden päälle. Pursota vispikerma juomaa koristamaan. Pursottimena voit käyttää vaikka pakastepussia jos pursotinpusseja ei löydy kotoa, kerman voi myös lusikoida kahvin päälle. Jääkahvin koristeeksi käyvät hyvin nonparellit, pähkinärouhe tai vaikka suklaahiput. Nauti jääkahvi heti.

Olimme itse jo ostamassa trendikkäitä lasisia purkkimukeja, kunnes huomasimme miten mukavasti vanhat suolakurkkupurkit istuvatkaan käteen. Aina ei tarvitse ostaa uusia kuppeja tai laseja tyylikästä esille laittoa varten. Joten päätimme hyödyntää lasipurkkeja kierrätyshengessä. Liuotimme purkeista etiketit irti ja pesimme ne hyvin, koristeeksi lasipurkit saivat söpöt pitsinauhat. Valmiiseen juomaan vain pilli ja nautiskelemaan.

Jääkahvia voit varioida oman maun mukaan, vain mielikuvitus on rajana.

Vinkit:

  1. Voit vaihtaa maidon esimerkiksi kauramaidoksi ja käyttää kaura-vispiä, niin saat juomasta maidottoman.

  2. Suklaisen frappen valmistat lisäämällä kahvin sekaan suklaakastiketta.

  3. Herkulliseen karamellifrappeen maku tuodaan kinuskikastikkeella.

  4. Voit sekoittaa sokerit, makusiirapit ja suklaan halutessasi jo kuumaan kahviin. Ne liukenevat siihen nopeammi

 

Vilvoitusta loppuviikon helteisiin <3

Heidi ja Raisa