Lakkajäädyke on täydellinen lopetus jouluaterialle

Alkuperäinen juttu julkaistu ES-lauantaissa 22.12.2018.

Joulu on jo aivan ovella. Vieläkö mietit helppoa ja herkullista jälkiruokaa joulupöytään? Tähän oiva ratkaisu on raikas ja kylmä jäädyke eli parfait.

Jäädyke eli parfait on kylmä, raikas ja make.ahko jälkiruoka, joka sopii täydellisesti raskaammankin jouluaterian päätteeksi. Lisäksi tämä klassikko jälkiruoka on erittäin helppo valmistaa ja gluteeniton. Mikä parasta, niin voit tehdä sen ennakkoon .valmiiksi pakastimeen ja ottaa sen sulamaan, kun aika on.

Voit tehdä jäädykkeen joko yhteen isoon kakkuvuokaan tai pieniin annosvuokiin. Jouluna syödään paljon, joten jälkiruoan ei tarvitse olla iso. Me teimme pienet annosjäädykkeet kertakäyttöisiin paperimukiin sekä käytettyihin pestyihin jogurttipurkkeihin. Jäädykkeen voi valmistaa myös tarjoiluastioihin, jolloin voit tarjoilla ne sellaisenaan. Ota pienet jäädykkeet temperoitumaan jääkaappiin noin 5 min ennen tarjoamista, pienet jäädykkeet pehmenevät lusikoitaviksi nopeasti.

Me valitsimme lakan jäädykkeen mauksi, koska se on mielestämme superherkku ja juhlava marja, koska sitä on välillä vaikea saada. Siksi se soveltuu erittäin hyvin ruokajuhlan pääherkuksi. Meillä oli onnea, että Raisan isä toi meille Tampereelta viime kesänä Lapissa poimimiaan hilloja, niin kuin Lapissa niitä kutsutaan. MItäpä isät eivät tyttäriensä eteen tekisi :)

 

Lakka, Hilla, Suomuurain - Metsien herkullista kultaa, jonka C-vitamiinipitoisuus on 2-4 kertainen appelsiiniin verrattuna.

 

Lakkajäädykkeeseen tarvitset:

2 kpl munaa
1,25 dl sokeria
2,5 dl vispikermaa
3 dl soseutettuja lakkoja
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota muna ja sokeri kovaksi vaahdoksi. LVatkaa kerma erikseen, lisää vaniljasokeri ja sekoita kermavaahto munavaahtoon. Survo marjat sauvasekoittimella ja puserra siivilän läpi poistaaksesi marjojen siemenet. Lisää 2 dl marjasosetta vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Säästä loput soseesta melbaa varten.Tarkasta seoksen maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Kaada seos pieniin jogurttipurkkeihin. Niitä ei välttämättä tarvitse täyttää edes kokonaan. Laita purkit pakkaseen. Anna niiden jäätyä ainakin kolme tuntia.

Sulatus kannattaa tehdä jääkaapissa, jotta jäädykkeen rakenne pysyy hyvänä ja sulaminen tapahtuu tasaisesti. Kumoa jäädykkeet lautasille tai muihin tarjoiluastioihin. Tarjoile jäädyke vaikkapa lakkamelban kera. Lakkamelban valmistat marjasoseesta, johon lisätään oman maun mukaan tomusokeria. Melba toimii jäädykkeen raikkaana lisänä ja koristeena.

Vinkit:

  1. Jos pakastelakkoja ei ole saatavilla, niin voit käyttää lakkahilloa. Mutta, jos käytät hilloa, niin vähennän ohjeen sokerimäärä 0,5 dl.
     
  2. Voit käyttää lakan tilalla muita marjoja kuten karpaloita tai tyrniä
     
  3. Vispikerman tilalla voit käyttää vispautuvaa kaura- tai soijakermaa, näin saat jälkiruoasta maidottoman

Ihanaa ja herkullista joulunaikaa, 
Heidi ja Raisa