Lakritsin ystävän tiramisu-unelma

Tämä mustanpuhuva jälkiruoka on oiva herkku vaikka Halloween-juhliin tai pyhäinpäivän päivälliselle.

*Alkuperäinen juttu julkaistu ES-lauantai lehdessä 27.10.2018

Perinteisen italialaisen ja aidon tiramisun tärkeimpiä aineksia ovat tiramisukeksit, tuore espresso, tumma suklaa ja makea jälkiruokaviini. Me kuitenkin päätimme kokeilla aivan erilaista makumaailmaa. Teimme suomalaisemman tiramisun lakritsista.

Lakritsitiramisu hurmaa vanhat sekä nuoremmat herkkusuut. Jälkiruoka on helppo valmistaa suoraan tarjoiluastiaan tai annosmaljoihin. Nopeuttaaksesi valmistusta voit ostaa keksit valmiina kaupasta tai valmistaa ne alla olevan ohjeen mukaan itse.

Tiramisukeksit eli Savoiardikeksit noin 25 kpl:

3 munaa

2 rkl mantelijauhetta

1 mm suolaa

0,75 dl sokeria

1,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

0,5 tl vaniljasokeria

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Riko keltuaisten rakenne ja sekoita mantelijauhe siihen. Vatkaa ensin valkuaiset suolaripauksen kera kuohkeaksi. Lisää sokeri pienissä erissä ja vatkaa seos kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset varovasti nostellen valkuaisvaahtoon. Sekoita jauhot ja siivilöi ne sekä vaniljasokeri vaahtoon ja nostele tasaiseksi taikinaksi. Laita seos pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille noin 10 cm pituisia keksejä. Jätä välejä, koska keksit leviävät hieman kypsyessään. Paista 200 asteessa 10-12 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä luukku raolleen. Anna keksien kuivahtaa jälkilämmössä muutaman tunnin ajan.

4 annokseen tarvitset keksien lisäksi:

2 dl vispikermaa

Vaniljasokeria

Lakritsijauhe

Lakritsikastiketta

Sekoita lakritsikastiketta ja vettä niin, että saat kostutettua keksit seoksessa . Vispaa vispikerma kulhossa ja lisää siihen ripaus vaniljasokeria. Uita keksit lakrtitsiliemessä. Kokoa annos haluamaasi tarjoiluastiaan, kuten konjakkilasiin. Aloita kokoaminen laittamalla lasin pohjalle lakritsikastiketta, sen päälle lusikallinen kermaa ja sitten keksiä kerroksittain lasi täyteen. Anna jälkiruoan hetki vetäytyä jääkaapissa ja ennen tarjoilua ripottele päälle siivilällä lakritsijauhetta niin paljon, että pinta on kokonaan peitossa.

Lakritsi on meidän molempien suurta herkkua ja musta lakrtisi sopii mielestämme erittäin hyvin Halloween-juhlien tarjoiluihin. Seuraavan kerran ajattelimme kokeilla jälkiruoasta aikuisten versiota. Siinä tiramisukeksit pehmennetään lakritsiliemen sijasta lakritsi liköörillä :)

Mukavaa loppuviikkoa

Heidi & Raisa