Moskovan-pata on täydellinen talvipäivän ruoka

Alkuperäinen juttu julkaistu ES-Lauantaissa 5.1.2019.

Pitkään hautunut Moskovan-pata kutsuu herkullisella tuoksulla ruokailijat pöytään.

Viikonloppuna on aikaa tehdä ruokaa joka vaatii arkiruokaa pidemmän valmistusajan. Pitkään uunissa hautuvan padan valmistuessa voit nauttia vaikka talvipäivän ulkoriennoista.

Pataruoat ovat täydellisiä etenkin talvella. Hiljalleen kypsyvä ja hautuva pata saa maut pehmeiksi ja täyteläisiksi. Tässä pataruoassa pääosassa on hyvin haudutettu liha. Pataruoat valmistuu niin sähköuunissa, leivinuunissa kuin haudutuspadassa. Esivalmistelujen jälkeen ruoanlaitto on helppoa, kun pata valmistuu uunissa itsekseen. 

Me päätimme tehdä loppiaisen aterialle klassikkoruokaa eli Moskovan-pataa. Moskovan-padassa naudanliha saa lisäkseen nimensä mukaisesti venäläisiä makuja; suolakurkkua, hunajaa ja smetanaa. Siinä yhdistyvät suolaiset, makeat ja happamat maut täydellisesti. Vaikka sinihomejuusto on tärkeä osa tätä ruokaa, mutta jos et pidä sitä, niin sen voi jättää pois ja silti tämä pata on todella herkullista. Moskovan pataan naudanlihan sijasta voi kokeilla myös vaikka hirvenlihaa, jos sitä on pakkasessa syksyn metsästyskaudelta.

Ohjeella Moskovan-pataa valmistuu iso annos, josta riittää päivällispöydässä isommallekin porukalle.

Moskovan-pataan tarvitset:

1 kg naudan paistia (ulko- ja kulmapaistit sopivat hyvin)
3 sipulia
3 venäläistä suolakurkkua
voita
3 rkl hunajaa
2 tl rouhittua mustapippuria
ripaus cayennenpippuria
3 rkl vehnäjauhoja
4–5 dl voimakasta lihalientä
150 g sinihomejuustoa
240 g smetanaa

  • Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruoanlaittoa. Kuori ja pilko sipulit. Silppua myös kaksi suolakurkkua ja laita ne siivilään valumaan. Ota liemi talteen.

  • Sulata voi padassa. Paista sipulit ja lisää hunaja. Sekoita ja lisää suolakurkut. Paista sekoittaen noin viisi minuuttia. Lisää pippurit ja paista vielä hetki. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata liedeltä ja peitä kannella.

  • Kuutioi paisti. Paista pannussa lihat pienissä erissä voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun sekaan. Huuhtele pannu tilkalla vettä ja kaada tilkkanen pataan.

  • Ripota vehnäjauhot pataan lihakuutioiden päälle ja sekoita. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Murustele sinihomejuusto liemeen ja sekoita kunnes juusto sulaa. Lopuksi lisää smetana.

  • Laita kannella peitetty pata 200-asteiseen uuniin tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen ja kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia niin, että liha on mureaa. Ota padan kansi pois ja anna ruuan olla uunissa kunnes pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan.

  • Silppua kolmas suolakurkku ja ripottele ruoan päälle. Voit tarjoilla ruoan perunoiden tai riisin kera.

Iloa talven ulkoiluihin ja herkullisia ruokahetkiä, 

Heidi ja Raisa