#tb #iceland

Vuosi sitten suuntasimme perheeni kanssa Islantiin pakoon isäni syntymäpäivää. Alun perin olimme suunnitelleet lähtevämme kauas lämpimään, mutta koska kukaan meistä ei voinut olla paria viikkoa poissa töistä tuona ajankohtana, niin piti löytää uusi matkakohde. Pähkäilimme vaihtoehtoja, joissa kukaan meistä ei ollut aikaisemmin käynyt ja sitten minä keksin Islannin. Maa kiehtoi meitä kaikkia.

Minä surffailin netissä etsien lentoja ja hotelleja. Lopulta päädyimme varaamaan lennot ja hotellin Icelandairin kautta. Se oli helpoin ja yllättäen halvinkin vaihtoehto. Pakettiimme kuului lennot, hotelli ja retki Blue Lagooniin (Siniseen laguuniin). Varasimme myöhemmin vielä Kultaisen Kolmion kierroksen. Lensimme kaikki ensimmäistä kertaa Icelandairillä ja oli kyllä positiivinen kokemus. Kaikki toimi mahtavasti, lennot olivat aikataulussa ja palvelu oli loistavaa. Yövyimme hotelli Radisson Blue Sagassa. Hotellissa oli pieni kuntosali ja Spa Saga. Aamupala oli hotellissa aivan mahtava, mielestäni parempi ja monipuolisempi kuin perus hotelliaamiaine. Matkamme kesti keskiviikosta maanantaihin, joka oli ehkä vähän liian lyhyt aika noin ihanassa paikassa, mutta aikataulullisesti ainoa mahdollisuus meille.

Islannissa on todella paljon tekemistä ja nähtävää. Olimme siis ennakkoon varanneet retket Siniseen laguuniin ja Kultaisen Kolmion kierrokselle, Satu Rämön meille Reykjavik-oppaaksi sekä illallispaikan isäni syntymäpäivälle. Tässä oli mielestäni sopiva määrä etukäteen buukattua ohjelmaa tuon pituiselle matkalle.

Sininen laguuni on geoterminen kylpylä. Sen turkoosin sinisessä vedessä oli ihana rentoutua. Vesi on yli 35-asteista ja sen mineraalipitoisuus on erittäin korkea, joten sen pitäisi olla erittäin terveellistä iholle. Siniseen laguuniin meillä oli premium-liput. Siihen kuului sisäänpääsy Siniseen laguuniin, Silica mutanaamio, kylpytakki, tossut, pyyhe, drinkki, Algae naamio, pöytävaraus LAVA ravintolaan ja kuohuviini ravintolassa. Vierailu päivämme oli tuulinen (Islannissa kyllä taitaa tuulla aina), harmaa ja sateinen, mutta se ei haitannut meitä. Nautimme kylpylästä useamman tunnin.

Sininen laguuni
Sinisessä laguunissa lilluessa rentoutui niin mieli kuin kehokin.

Kultainen Kolmio kierros vie Islannin ”must see- paikkoihin”. Tämä oli koko päivänretki. Kävimme Thingvellirin kansallispuistossa, jossa sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohta. Laatat liikkuvat poispäin toisistaan noin 2 senttimetrin vuosivauhtia.

Thingvellirin kansallispuisto

Toinen upea kohde kierroksella oli Gullfossin vesiputoukset, jossa valtavat vesimassat syöksyvät kaksitasoisesta putouksesta 32 metrin korkeudesta kapeaan kanjoniin. Sen jyrkät seinämät ovat 70 metriä korkeita ja kanjonin pituus on 2,5 kilometriä. Talvella vieraillessamme vesiputous oli osittain jäätynyt muodostaen uskomattomia jääpatsaita.

Gullfossin vesiputoukset

Kolmantena kohteena pääsimme tutustumaan Geysirien alueeseen. Strokkur-niminen geysir purkautui säännöllisesti noin viiden minuutin välein ja sen vesipatsas ylsi aina 20 metriin saakka. Tämä oli aivan uskomaton näky ja ehdottomasti yksi reissun kohokohdista.

Strokkur
Joku turisti geysiriä ihmettelemässä ;)

Lauantaina meillä oli Reykjavikin kaupunkikierros valloittavan Satu Rämön johdolla. Satu kirjoittaa mahtavaa Salamatkustaja- blogia, johon olin tutustunut jo ennen Islannin reissusuunnitelmiamme. Satu on Islannissa asuva suomalainen kirjailija, bloggaaja ja yrittäjä. Hänen kirjansa Islantilainen voittaa aina on todella hyvä ja mukaansa tempaava. Ehdoton kirjasuositus, vaikka et matkaa Islantiin olisikaan suunnittelemassa. Pidän todella paljon Sadun tyylistä kirjoittaa ja hänen uuden kirjan aihe osuu ja uppoaa:  Unelmahommissa - tee itsellesi työ siitä mistä pidät. Odotan jo innolla kirjan julkaisua. Nyt takaisin kaupunkikierrokseen. Se oli loistava. Tällaisesta "yksityisestä” kaupunkikierroksesta saa todella paljon irti. Islantitietouteni nousi aivan uusiin sfääreihin. Satu kertoi meille yleisesti Islannista ja Reykjavikista, niiden historiasta, kulttuurista, politiikasta, taloudesta ja ihan kaikesta, mistä isäni vaan keksi kysyä. Satu oli valloittava, inspiroiva ja energinen opas. Toivottavasti tapaamme uudelleen. :)

Reykjavik
FINNSKA BUDIN "Suomikauppa" sijaitsee nykyisin Kringlan ostoskeskuksessa ja tässä kauppa Reykjavk's Cutest.

Isäni syntymäpäivää juhlimme upealla illallisella ihanassa perheravintolassa Fridrik V. Olimme tilanneet kaikille viiden ruokalajin "yllätys illallisen", ruokiin sopivilla viineillä tai paikallisilla oluilla. Ruokalajeja oli kyllä lopulta enemmän kuin viisi. :) Ruoka oli taivaallista ja henkilökunta sydämellistä. Ravintolassa oli vain yksi kattaus illassa, joten meillä oli koko ilta aikaa nauttia herkuista ja juhlistaa isääni.

Jäätikkö Vatnajökull

Islannin hintataso on Suomea korkeampi. Mutta mielestäni jokainen reissuun mennyt penni oli sen arvoinen. Moni näkemämme ja kokemamme asia oli sellainen ones in a life time- juttu. Tärkeää oli myös, että vietimme aikaa perheen kesken. Islantiin palaan varmasti uudestaan. Issikkahevoset ja jäätikkökävely jäi vielä kokematta.

Raisa