Oodi Ylläksen hiihtoladuille

Mielestäni Ylläs on Ykkönen monessakin mielessä, mutta erityisesti taivaallisien hiihtolatujen sekä kauniin ja puhtaan luontonsa ansiosta.

Ei ole liikaa sanottu, kun kirjoitan, että Ylläs on Suomen paras maastohiihtokohde. Ylläkseltä löytyy huikeat 330 kilometriä hiihtolatuja. Suomen laajimmasta latuverkostosta löytyy hiihdettävää kaikentasoisille hiihtäjille. Tarjolla on vaihtoehtoja ja vaativuutta kovatasoisillekin murtsikan harrastajille. Kaikki alueen ladut soveltuvat myös luisteluhiihtoon. Koiran kanssa pääsee hiihtämään kolmella erityisesti tähän tarkoitukseen suunnatulla reitillä. Ladut pidetään loistavassa kunnossa koko kauden. Kausi alkaa yleensä jo alkutalvesta, jopa lokakuussa, ja jatkuu pitkälle loppukevääseen saakka. Vaikka kylissä lämpömittari näyttäisi pakkasta -30 astetta, niin hiihtämään voi nousta tunturiin niin sanotulle lämpöladulle. Siellä pakkasta voi olla jopa puolet vähemmän kuin alempana kylissä. Hiihtopuitteet ovat mahtavat hyvin hoidettujen latujen, laajan valaistuksen, lämpölatujen, monipuolisten reittien, latukahviloiden ja vivahteikkaan maaston ansiosta. Näistä syistä voi laduilla törmätä myös suomalaisiin ja ulkomaalaisiin huippuhiihtäjiin.

Reittivaihtoehtoja löytyy

Tapoihin kuuluu ostaa Ylläksen latukartta tai nykyiseltä nimeltään talviurheilukartta ja tarra, jolla tuetaan latujen kunnossapitoa ja kehittämistä. Kartta on saatavilla niin paperisena kuin sähköisenäkin. Paperisia karttoja myydään paikallisissa yrityksissä.

Tämän vuoden karttaa ei ollut tarjolla, niin minulla on nyt sitten kaksi viime vuotista :)

Ja voi hyvät ihmiset, älkää kävelkö ladulla!! Ylläkseltä löytyy loistavia kävely-, lumikenkä- ja talvipyöräilyreittejä erikseen, jotka on merkitty myös tuohon talviurheilukarttaan.

Latukahviloita on lähestulkoon jokaisen reitin varrella. Kahviloissa on tarjolla monenlaisia herkkuja, mutta myös suolaista välipalaa ja jopa keittolounasta. Kahviloiden sijainnit on merkitty latukarttaan. Latukahviloita varten kannattaa varata mukaan käteistä, koska kaikissa latukahviloissa ei ole mahdollista maksaa kortilla. Kuva on Konijänkän Kotieläinpihan kahvilasta. Sinne pääsee myös autolla, jos suksi ei luista ;)

Munkki ja lämmin kaakao naisen ladulla pitää, nam!

Ei hätää, jos omien suksien voitelu ei ole mieli puuhaa, et omista suksia tai hiihtotaidot kaipaavat hiomista, apua löytyy. Mielestäni hiihtäminen on tuhat kertaa kivempaa, kun välineet ovat kunnossa eikä tarvitse tuskastella esimerkiksi lipsuvien suksien kanssa. Välillä pienikin tekniikkakorjaus voi tehdä hiihdosta paljon nautinnollisempaa.

Itse olen tällainen kuntohiihtäjä, joka nauttii puhtaassa ilmassa liikkumisesta, kauniista luonnosta ja mykistävistä maisemista.

Hiihtolenkin päätteeksi voi vaikka Cafe & Bar Roudassa hörpätä kupposen kuumaa, nauttia lounaasta tai muista kahvilan herkuista. Kahvila sijaitsee Äkäslompolon kylässä Jounin Kaupan yhteydessä.


Hiihtoterveisin
Raisa