Perinteiset mummon vaaleat piparkakut

Sain joulukuun alussa tädiltäni kuvaviestin vaaleista piparkakuista. Kuvan tekstinä oli: ”Taloon tuli vanhat perinteet äidin mukana: vaaleat piparkakut.” Siitähän se idea sitten lähti. Minunkin oli pakko tehdä näitä lapsuudestani tuttuja pipareita. Ja nam, jo taikina oli NIIN hyvää.

Pyysin tätiäni lähettämään minulle mummon reseptin. Puolitin ohjeen määrät, koska alkuperäinen ohje oli todella iso.

Tarvitset vaaleisiin piparkakkuihin:

250 g voita

3 dl sokeria

3 kananmunaa

8 dl vehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1½ tl vaniljasokeria

Tee näin:

Vaahdota voi, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää kananmunat yksitellen välillä hyvin sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa astiassa ja lisää sitten massaan. Sekoita tasaiseksi. Laita kulhon päälle muovikelmu ja anna taikinan levätä useampi tunti jääkaapissa. Ota taikinasta pala ja kaulitse ohueksi levyksi vehnäjauhoja apuna käyttäen. Ota haluamallasi muotilla pipareita levystä ja aseta leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 175 asteessa noin 7-12 minuuttia uunista riippuen, kunnes piparin reunat ovat hieman kullanruskeat. Tarkkaile paistumista, etteivät piparkakut pala reunoista.

Heidin kanssa päätimme vielä vähän koristella pipareita. Heidi teki pikeerin kananmunan valkuaisista ja tomusokerista. Se on kuivuessaan kovempaa kuin perinteinen sokerikuorrutus. Toki piparkakut ovat mielettömän herkullisia ilman koristeitakin.

Makoisaa joulunodotusta <3

Raisa