Rapea omenapaistos kera kotitekoisen jäätelön

Kotimaisista omenoista tehty kaurainen ja kanelinen paistos on syksyn ihana herkku. Sen kaveriksi sopii jäätelö yhtä hyvin kuin perintenteinen vaniljakastike.

*Alkuperäinen teksti julkaistu ES Lauantai -lehdessä 8.9.2018.*

Kotimainen omenasato on ollut tänä syksynä runsas. Perinteinen kaura-omenapaistos on monelle tuttu herkku. Usein sitä nautitaan vaniljakastikkeen kanssa. Me teimme nyt lisukkeeksi paistokselle kotitekoisen fudgejäätelön. Usein kuvitellaan, että jäätelön valmistus kotona on vaikeaa ja vaatii jäätelökoneen. Näin ei kuitenkaan ole. Jäätelö vaatii vain pari raaka-ainetta ja aikaa jäätyä.

Kaura-omenapaistos

4-6 annosto

1000 g kotimaisia omenaa ja

1/2 dl vettä

Muruseokseen

3 dl kaurahiutaleita

100 g pehmeää voita

1 dl fariinisokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl kanelia.

Pese omenat. Suomalaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Lohko omenat ja laita ne reunalliseen uunivuokaan ja kaada päälle vesi. Sekoita kulhossa kauramuruseoksen ainekset keskenään käsin nyppimällä. Murustele seos omenoiden päälle. Paista paistosta 200 asteessa uunin keskitasolla 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin ja omenat kypsyneet.

Itse tehtyyn jäätelöön tarvitset seuraavat aineet: 0,4 litraa vispikermaa tai kuohukermaa, 1 prk (397g) makeutettua kondensoitua maitoa, 1 tl vaniljasokeria ja 100 g fudge kermakaramelleja.

Näin teet jäätelön: Pilko fudge karamellit pieniksi paloiksi Vatkaa kerma vaahdoksi. Kaada kondensoitu maito pikkuhiljaa samalla vatkaten. Lisää vaniljasokeri ja karamellin palaset. Laita seos rasiaan ja anna jäätyä pakkasessa vähintään 4 tuntia.
 

Herkullisia syksyhetkiä, 

Heidi ja Raisa