Rapujuhlien huipennus - sitruunainen juustopiirakka

*Alkuperäinen teksti julkaistu ES Lauantai -lehdessä 4.8.2018.

Helan går! Kotimaisen rapusesongin myötä meitä herkkusuita hemmotellaan riemukkaissa rapujuhlissa.

Kesäiltojen pimentyessä ja loppukesää kohti mentäessä on aika rapujuhlien, mikä ihana syy kutsua kokoon ystävät. Rapujuhlien tarjoilujen suhteen ei noudateta muuta vakiokaavaa kuin, että juhlien pääosassa ovat tietenkin kirkkaanpunaiset keitetyt ravut, jotka tarjoillaan paahtoleivän kera asiaan kuuluvia juomia unohtamatta. Rapujen avaamista ei kannata turhaa jännittää, koska näissä riehakkaissa juhlissa ei turhaa jäykistellä eikä pieneltä sotkulta voi välttyä. Letkeitä juomalauluja kun on laulettu ja snapseja nostettu, illan kruunaa tietenkin makea huipennus eli jälkiruoka.

Herkullisen raikas sitruunainen juustopiirakka sopii täydellisesti päättämään rapujen täyteisen illan. Herkän vaalea piirakka on maultaan täyteläinen ja raikas sitruunan maku on valloittava.

Sitruunaiseen juustopiirakkaan tarvitset:

150 g sitruunatäytekeksejä

70 g voita

500 g maustamaton tuorejuustoa

4 liivatelehteä

60 g tomusokeria

1 munanvalkuainen

1 sitruuna

1 lime

1. Käytä 22 cm halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa. Leikkaa leivinpaperista ympyrän muotoinen pala ja laita se vuoan pohjalle.

2. Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai laita keksit muovipussiin ja riko ne kaulimella. Sekoita sulatettu voi keksimurskaan. Painele muruseos vuoan pohjalle tasaisesti. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

3. Pese lime sekä sitruuna ja raasta kuoret kulhoon. Halkaise sitruuna ja purista mehu.

4. Sekoita tomusokeri ja tuorejuusto notkeaksi kulhossa.

5. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Kuumenna sitruunamehu,
purista vesi pois liivatelehdistä ja sekoita ne tasaisesti sitruunamehun joukkoon.

6. Sekoita liivateseos tuorejuustoseokseen. Vaahdota munanvalkuainen kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan. Kääntele valkuaisvaahto seokseen varovasti sekoittaen. Levitä täyte keksipohjan päälle vuokaan. Peitä muovikelmulla ja laita piirakka jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.

Koristele juustokakku raastetulla limen- ja sitruunan kuorella, kakun päälle sopii myös kermapursotus.

Vinkkejä:

  • Tuorejuuston ja voin tulee olla huoneenlämpöisiä. Näin ainekset sekoittuvat helpommin, ja juustokakusta tulee tasaisempi.

  • Voit nopeuttaa hyytymistä laittamalla juustokakun pakastimeen 30 minuutin ajaksi, mutta älä anna sen jäätyä.

  • Kakun voi myös valmistaa jo edellisenä päivänä, ja antaa sen vetäytyä jääkaapissa yön yli. Näin vähennät työmäärää juhlapäivältä.

  • Juustokakku voidaan myös pakastaa, jolloin se säilyy hyvin pakattuna jopa 3 kuukautta. Ota kakku sulamaan jääkaappiin päivää ennen tarjoilua.

 

Heidi ja Raisa