Red velvet laskiaispullat yllättävät maulla ja värillään

Alkuperäinen juttu julkaistu ES-Lauantaissa  2.3.2019.

Söpön ruusunpunaiset laskiaispullat saavat upean värinsä sekä makuunsa uuden tvistin punajuuresta.

Ruusunpunaiset laskiaispullat hurmaavat värillään ja maullaan

Tänänään 3.3 on laskiaissunnuntai ja ensi viikon tiistai on laskiaistiistai. Laskiaisena sanotaan hyvästit talven pimeimmälle ajalle ja aletaan odottaa valoisaa kevättä. Suomalaisiin laskiaisperinteisiin kuuluu pulkkamäki sekä muut talviset riennot, hernekeitto ja tietenkin laskiaispullat.

Ruotsista Suomeen rantautunut herkkupulla täytetään perinteisesti kermavaahdolla ja mantelimassalla. Suomessa laskiaispullat täytetään usein myös hillolla ja kermavaahdolla.

Me päätimme versioida perinteisestä laskiaispullasta red velvet- version ja värjätä pullataikinan punajuuren avulla punaiseksi. Värin lisäksi punajuuri antaa mielenkiintoisen makuvivahteen pullataikinaan. Kaunis punainen väri pullassa yllättää herkuttelijat.

Pullataikina (12 pullaa):

2,5 dl punajuurimehua
1 dl sokeria
25 g hiivaa
1 kpl kananmuna
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
8-9 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Lämmitä punajuurimehu kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikroaaltouunissa ja kaada se taikinakulhoon. Murenna hiiva punajuurimehuun ja sekoita joukkoon sokeri, muna, vaniljasokeri, kardemumma ja suola.

Lisää vähän yli puolet jauhoista ja vaivaa taikinaa. Lisää loput jauhot sekä pehmeä voi. Vaivaa taikina hyvin kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Peitä taikina leivinliinalla ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Vaivaa taikina pöydällä ja leivo pitkäksi tangoksi. Leikkaa 12 osaan ja pyörittele ne pulliksi.

Kohota pullia vielä pellillä leivinpaperin päällä liinalla peitettynä. Paista pullat 200-asteessa noin 10-15 minuuttia.

Täyte
Kerma
Vaniljasokeri
Vadelmahillo

Lisäksi
50 g tomusokeria

Anna pullien jäähtyä. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Halkaise pullat haluamallasi tavalla. Täytä pullat vadelmahillolla ja kermavaahdolla. Nosta jokaisen pullan hattu paikoilleen ja ripottele päälle tomusokeria.

  1. Perinteisen pullataikinan saat vaihtamalla punajuurimehun maitoon.

  2. Mantelimassan rakastajat voivat vaihtaa vadelmahillon siihen.

  3. Mansikkakermalla saat punaisiin pulliin vaaleanpunaisen kermavaahdon.

 

Riemukasta laskiaissununtaita!

Heidi ja Raisa