Runebergin kääretortusta riittää useammallekin herkkusuulle

Perinteinen Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu lieriömäinen leivonnainen, jonka päällä on vadelmahilloa sekä sokerikuorrutetta. Nyt nämä tutut maut rullataan kääretortuksi.

Runebergin päivää vietetään ensi viikon tiistaina 5.2.2019. Perinteisesti Suomen kansallisrunoilijan päivää on juhlistettu syömällä Runebergintorttuja, jotka ovat saaneet nimensä hänen mukaansa.

Me päätimme kokeilla meille uutta vaihtoehtoa ja rullasimme leivoksesta tutut klassiset maut kääretortuksi. Tämä on oiva ja helppo tapa tehdä itse tätä sesonkiherkkua isommallekin porukalle. Tällä ohjeella teet noin 12 annosta.

Runebergin kääretorttuun tarvitset:

Pohja:

4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
½ dl perunajauhoja
1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
0,5 dl mantelirouhetta
2-3 tippaa karvasmanteliaromia

Täyte:

2 dl vadelmahilloa
1 pkt (180 g) vaniljatuorejuustoa
1,5 dl vispikermaa

Sokerikuorrute:

0,75 dl tomusokeria

1-2 tl vettä

Valmistus:

  1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vaahtoon varovasti sekoittaen. Lisää taikinaan karvasmanteliaromi.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa noin 6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria ja kumoa kypsä pohja paperille. Irrota paistaessa käytetty leivinpaperi varovasti ja anna kääretorttupohjan jäähtyä.

  4. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto vatkaamalla ja sekoita kermavaahdon kanssa. Levitä seos tasaisesti kääretorttupohjalle. Levitä tuorejuustokerroksen päälle vadelmahillo ja kääri torttu tiukalle rullalle leivinpaperin avulla. Laita torttu tekeytymään hetkeksi jääkaappiin.

  5. Sekoita tomusokeri ja 1-2 tl vettä. Lisää vettä vähitellen muutama tippa kerrallaan. Valuta kuorrute esimerkiksi lusikan kärjellä kääretortun päälle.

  6. Koristele kääretorttu pakastekuivatuilla vadelmilla ja mantelirouheella.

Vinkkejä:

  1. Voit käyttää rahkaa tuorejuuston tilalla.

  2. Voit helposti muunnella ohjeen muihinkin juhlapäiviin sopivaksi vaihtamalla tortun täytteitä.

  3. Halutessasi voit kostuttaa kääretorttupohjaa hiukan punssilla tai manteliliköörillä.

  4. Tortun pohja on gluteiiniton!

Herkullista loppuviikkoa ja Runebergin päivää!

Heidi ja Raisa