Sinisen Saimaan muikkupiirakka valmistuu kauden kotimaisista raaka-aineista

Suolaisessa piirakassa täyte on lähiruokaa parhaimmillaan: muikkua ja pottua.

*Alkuperäinen juttu julkaistu ES-lauantai lehdessä 15.9.2018*

Muikkua pyydetään ympäri vuoden, mutta erityisesti näin syksyllä muikun kutuaikaan. Sitä on siis lähes aina saatavilla tuoreena. Muikkuja löytyy kuitenkin myös säilykkeenä kaupanhyllyltä sekä markkinoilta.

Muikku on mieto pikkukala, jonka voi syödä ruotoineen, koska sen ruodot ovat ihan olemattomia, eikä niitä syödessä edes huomaa. Sen voi valmistaa paistamalla, savustamalla tai vaikka keittää rantakalan tavoin. Muikku on terveellinen ja edullinen ruokakala.

Yksi tunnetuimmista muikkuruoista on kalakukko, mutta muikuista valmistuu myös herkullinen muikkupiirakka. Piirakan voi valmistaa alusta alkaen itse muikkujen savustuksesta lähtien tai valita valmispiirakkapohjan ja säilykemuikut.

Muikkupiirakan pohjaan tarvitset:

100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
3 rkl jääkylmää vettä

Täytteeseen tulee:

1 prk savumuikkuja
2-3 pientä keitettyä perunaa
1 pieni sipuli
3 munaa
1 prk ranskankermaa
1 tl suolaa
ripaus sitruunapippuria
tilliä maun mukaan

Nypi kylmä voi ja vehnäjauhot keskenään muruseokseksi. Lisää suola ja vesi, sekoita sekaisin. Piirakan voi valmistaa lasiseen tai keraamiseen piirakkavuokaan (26 cm halkaisijaltaan) tai kuten me teimme irtopohjavuokaan (19 cm halkaisijaltaa), jolloin piirakan saa tarjolle eri tavalla. Vuoraa voideltu uunivuoan pohja taikinalla ja nosta taikinaa myös reunoille.

Pilko sipuli ja kuullota öljyssä paistinpannulla. Kuutioi keitetyt perunat. Sekoita munat ja ranskankerma keskenään. Mausta seos suolalla, sitruunapippurilla ja tillillä sekä lisää sipulit ja perunakuutiot siihen. Kaada munaseos vuokaan tasaisesti pohjan päälle. Asettele muikut seoksen päälle ympyrän muotoon. Paista piirakkaa 200 asteessa hieman keskitasoa alemmalla tasolla n. 40 minuuttia, kunnes täyte hyytyy ja -pinta on saanut kauniin värin. Nosta piirakka jäähtymään.

Vinkit:

  1. Aina ei pohjaa tarvitse valmistaa itse. Kaupoista saa valmiita piirakkapohjia, esimerkiksi ruispiirakkataikina sopii muikkupiirakkaan erittäin hyvin. Muista ottaa taikinalevy sulamaan huoneenlämpöön ainakin puoli tuntia ennen leivontaa.

  2. Säilykkeinä muikkuja löytyy vaikkapa tomaattikastikkeessa. Näin saat vaihtelua perinteisten savumuikkujen sijaan.

  3. Piirakka on parhaimmillaan kunnolla jäähdyttyään ja vetäydyttyään.

  4. Piirakan kanssa voi tarjoilla vaikka vihersalaattia.

  5. Lämmin suolainenpiirakka sopii niin juhliin kuin arkeenkin.

 

Makoisaa viikkoa!

Heidi ja Raisa