Suomenhevonen- tuliharja, tuuliharja taidenäyttely

”Eipä ole mulla maailmassa muita: on taivahan katto, maantien matto ja seininä metsien puita ja kaverina suomenhevonen.” Näin lauletaan Huojuva Lato orkesterin Suomenhevonen kappaleessa. Kansallisrotumme on kasvanut ja jalostunut kotimaamme myllerryksessä. Maailman monikäyttöisin hevonen on kansallisaarre, jota tulee vaalia ja arvostaa!

Lappeenrannan linnoituksessa suomenhevoset juhlivat 110 vuotista historiaansa kahden upean näyttelyn voimin. Taiteilija Katriina Viljamaa-Rissasen Suomenhevonen- tuliharja, tuuliharja näyttely on esillä Lappeenrannan Kuvataidekoulun Galleria Kaakaopavussa 29.6–18.7.2017 (vapaa pääsy) ja Hoplaa!-Suomenhevosia näyttely Etelä-Karjalan Museossa 5.6–20.8.2017

Katriinan työt ovat värikynä-pastellitöitä ja ne kuvaavat nykysuomenhevosia kaikista neljästä eri jalostussuunnasta. Työt ovat vaikuttavia, niissä uhkuu rautaisen suomenhevosemme lempeä, leikkisä ja periksiantamaton luonne. Töissään Katriina kuvaa hevosia tarkasti, ei tarvitse olla edes hevosihminen, että huomaa millainen pilke hevosten silmistä loistaa.

Katriina kuvailee mallejaan näin; ”Ne ovat persoonallisia ja huumorintajuisia ja niin suomalaisia! Suomenhevoset ovat laiduntaneet työpöydälläni nyt kymmenen vuotta. Ne ovat lennättäneet värikynien vimmaista viivaa ja innostaneet” Katriina kertookin hevosen olevan liikkeessä kauneimmillaan ja siksi hänen teoksistaan ei vauhtia puutu.

Katriinalle on tärkeää kokea hevonen itse, siksi hän käykin kuvaamassa itse malleina toimivat hevoset, näin syntyy sielukkaita töitä, joissa on tarina. On ollut ilo kuulla tarinoita taiteilijan kertomana, kuinka teokset ovat syntyneet. Teoksilla on ihanat niitä kuvaavat nimet, suosikkini nimeämisissä on Lentäjänpoika jossa on suloinen varsa isoine ropellikorvineen.

Suosittelen lämpimästi vierailemaan molemmissa näyttelyissä ja nauttimaan ainutlaatuisesta ystävästämme suomenhevosesta huikeiden teosten muodossa. 

Heidi 

Kansikuvassa komeilee Ilopilleri, Katriina Viljamaa-Rissanen 2016 ja kuvassa alla Lännenlokari, Katriina Viljamaa-Rissanen 2016

Lännenlokari, Katriina VIljamaa-Rissanen,2016
Lännenlokari, Katriina VIljamaa-Rissanen,2016