GOODBYE KESÄPÖHÖ!

GOODBYE KESÄPÖHÖ!

Helteinen kesäilma terassilla, vähän olutta ja kotiin matkalla möttöannos rasvaista roskaruokaa. Oli hauskaa tavata ystäviä, nauraa vedet silmissä, rentoutua ja syödä mitä mieli teki, alkoholiakin tuli otettua vähän enemmän. Ja aamulla peili kertoo karun totuuden, olo on kuin ilmapallolla.

Turvotus johtuu solujen ulkoiseen kudokseen kertyneestä nesteestä. Pahimmat aiheuttajat ovat alkoholi, lämpö, istuminen ja suolainen ruoka. Mutta ei hätää, turvotus ei ole vaarallista, vaikka ulkonäköä vähän pahentaakin.

Jos tunnet itsesi paisuneeksi, sormesi tai nilkkasi ovat pöhöttyneet, voit kokeilla seuraavia niksejä:

* Lähde liikkumaan. Se vilkastuttaa verenkiertoa ja poistaa ylimääräiset nesteet parhaiten. Kävelykin riittää ja samalla saat aimo annoksen happea.

* Syö ananasta, mansikoita tai juo kahvia tai teetä, luonnon omia diureetteja.

* Juo vettä pari litraa päivän aikana, tasaisesti ja tietoisesti pitkin päivää. Nestevajaus aiheuttaa myös turvotusta.

* Kokeile lymfahoitoa, jossa imusuoniston venytys pumppaus laittavat nesteet liikkeelle.

* Hiilihapotetut juomat voivat myös turvottaa, lähinnä vatsaa. Ne keräävät suolistoon kaasua. Siis suosi janojuomana vettä.

Kesähelteiden tullessa monia alkaa turvottaa ja olo on pinkeä. Jos turvotus ei hellitä luonnollisin keinoin, lääkärin määräyksellä voit kokeilla nesteenpoistolääkkeitä. Parasta on kuitenkin välttää liiallista alkoholin nauttimista ja suolaista syömistä ja helteillä pitää ehdottomasti nauttia tarpeeksi vettä. Eikä liikuntakaan ole pahitteeksi.