Kehotyypin mukainen treenaaminen

Miten juuri sinun kannattaisi harjoitella yleisesti käytetyn somatotyyppi-teorian mukaan? Luokitus perustuu eri kudostyyppien, hermokudoksen, lihaskudoksen ja umpieritystoimintaa säätelevien sisäelinten hallitsevuuteen kehossa.

Ektomorfi

Tunnistaa pitkästä, hoikasta ja pitkäraajaisesta kehosta, lantio on usein hartioita leveämpi. Ektomorfilla on monesti huono verenkierto jaloissa ja sormissa. Pysyy vähärasvaisessakunnossa helposti ja voi syödä reilustikin hiilihydraatteja. Nopean aineenvaihdunnan takia lihasten hankkiminen on haastavaa, voima ja massa kehittyvät hitaasti.

Ektomorfeille suositaan normaalisti perusliikkeitä raskailla painoilla, suosi siis 8-15 toiston sarjoja ja supersarjoja. Korosta voiman hankintaa ja kestävyyden harjoittelua. Syö tarpeeksi ja usein (3 tunnin välein). Vahvista eritoten ylä- ja keskivartalon lihaksia ja muista myös venyttely ja rentoutus.

Endomorfi

Endomorfi on usein pyöreä ja pyylevä, vanttera rakenteinen keholtaan. Tyyppi lihoo helposti, hänellä on vaikeuksia verensokerin hallinnan kanssa. Leveä vyötärö, lyhyet raajat ja yhtä leveät hartiat tai aavistuksen leveämpi hartiaseutu kuin lantio on tyypillistä endomorfille. Hidas ruoansulatus ja korkea kehon rasvaprosentti johtuu osittain endomorfin mukavuuden haluisuudesta ja ruuan rakastamisesta. Tälle sosiaaliselle ja hauskalle hemmolle sopii erittäin hyvin vähähiilihydraattien ruokavalio.

Endomorfin kannattaisi suosia aerobista liikuntaa, joka polttaa rasvaa. Lihaskuntoharjoittelussa käytä liikepareja (esim. kuormita vastakkaiset lihakset peräkkäin) ja pattereita (kuormita toisistaan kaukana olevia lihaksia peräkkäin). Keskity ala- ja keski-vartalon lihaksiin keskipitkillä sarjoilla ja lyhyillä tauoilla. Terveellinen ja vähärasvainen ruokavalio tukee endomorfin harjoittelua.

Mesomorfi

Lihaksikas, voimakas rakenteinen, hartiat leveämmät kuin lantio, sporttinen ja sopusuhtainenhenkilö. Pysyy aika helposti vähärasvaisessa kunnossa ja lihakset kasvavat nopeasti. Mesomorfin kannattaa nauttia hiilihydraattitietoista ravintoa. Tyyppi on usein ryhdikäs, hyvän aerobisen kunnon sekä tehokkaan hormonituotannon ja ruoansulatus-järjestelmän omaava henkilö. Hänellä on alhainen rasvaprosentti ja huono liikkuvuus.

Mesomorfin pitäisi venytellä paljon, huolehtia lihashuollosta ja harjoitella monipuolisesti. Harjoittelua suunniteltaessa täytyy peilata urheilutaustaa. Jos olet nopea, räjähtävä-liikkeinen tee mielellään lyhyitä sarjoja, mutta jos olet hidasliikkeinen tee keskipitkiä sarjoja.

Monesti olemme sekoitus kahdesta tyypistä, joten voit poimia vinkkejä kahdesta kehotyypistä omaan harjoitteluusi. Ja jos mietit miten juuri sinun pitäisi treenata, voit tarvittaessa ottaa yhteyttä meidän liikunnanohjaajiin, autamme mielellämme sinua.