Mikä motivoi jatkamaan, jos kehitystä ei tapahdu?

Treenaat, treenaat ja vieläkin treenaat eikä kehitystä tapahdu. Mikä menee pieleen? Elämä pyörii liikunnan ympärillä ja kuitenkaan olo ei ole paras mahdollinen.

Voisitko ruveta ajattelemaan kuin urheilija tai kuntourheilija? Mietitkö koskaan harjoittelunjärkevyyttä, nousujohteisuutta, yksilöllisyyttä vai painatko täysillä eteenpäin koko ajan?

Tässä muutama vinkki jota kannattaa harkita:

  • Ethän lähde treenaamaan, jos lihakset ovat kipeät edellisistä harjoituksista, nukut huonosti tai sykkeesi on korkealla. Anna kehosi palautua, kehittyminen nimittäin tapahtuu levossa.
  • Samaa harjoitusohjelmaa voi tehdä huoletta parikin kuukautta. Joka kerta ei kannata tehdä eri ohjelmaa tai kokeilla aina uutta. Toisaalta, ei ole mitään järkeä tehdä samaa treeniä liian pitkään, kehitys stoppaa jossain vaiheessa. Kokeile rohkeasti uusia lajeja ja liiku vuoden-aikojen mukaan. Vaihda saliohjelman tyyppiä esim. paikkaharjoittelusta lihasparitreeniin.

Tee aerobinen harjoitus välillä intervallityyppisesti.

  • Mieti mitä osa-aluetta haluat vahvistaa. Jos tähtäät maratonille, juokse. Jos haluat lisää lihasta, painota harjoittelumääräsi lihaskuntoharjoittelun puolelle.
  • Harjoitusärsykkeiden pitäisi kasvaa ja haastetta pitäisi lisätä. Lisää askel askeleelta lenkkisi pituutta, nosta painoja salilla tai siirry haasteellisempiin liikkeisiin. Aina ei kannata tehdä vatsarutistusta koneessa, vaihtoehtoja on paljon muitakin.
  • Jos takanasi on kiireinen ajanjakso töissä, opiskelussa tai on stressiä muuten, vähennä treeniäsi hetkeksi. Ei kunto laske saman tien, mutta jos treenaat stressaantuneenakin, palautuminen hidastuu ja kehosi voi jopa kärsiä tilanteesta.
  • Muistathan syödä monipuolisesti ja tarpeeksi. Hiilihydraatteja tarvitsevat myös lihastenhaalijat. Hiilihydraatit ja rasvat ovat kehomme polttoaineet, niitä tarvitaan sekä kestävyys- että kuntosaliharjoittelussa.
  • Harjoittele yksilöllisesti keskittyen vain omiin harjoituksiisi. Älä katso mitä muut tekevät ja millä painoilla, keskity harjoitettavaan lihakseen ja laske suoritusten määrä.
  • Seuraa kehitystäsi säännöllisesti. Milloin olet viimeksi nostanut painoja, tuntuuko kolme viimeistä toistoa tiukoilta vai meneekö sarja leikiten? Oletko juossut samaa lenkkiä kuukausi kaupalla, onko matka pysynyt samana, juoksetko aina tasaista maastoa, kannattaisiko välillä juosta intervallityyppisesti?
  • Älä treenaa aina satalasissa. Peruskestävyysharjoittelu matalalla sykkeellä on mannaa keholle ja pohja peruskunnolle. Lähde rakentamaan kuntoasi tältä alueelta ja ota viikko- ohjelmaan esim. yksi kovatehoinen treeni herättelemään kroppaasi.

Aseta itsellesi tavoite kolmen, kuuden ja kahdentoista kuukauden päähän. Etene tavoitteisiin välitavoitteiden kautta ja perillä palkitse itsesi.