Millainen liikkuja olet? Oletko laumasielu vai yksinäinen susi?

MILLAINEN LIIKKUJA OLET? OLETKO LAUMASIELU JA YKSINÄINEN SUSI?

Oma perimämme vaikuttaa paljolti siihen, pidämmekö enemmän kuntosalilla treenaamisesta vai viihdymmekö hiljaisella metsäpolulla yksin linnunlaulua kuunnellen. Synnynnäiset luonteenpiirteet ovat merkittävä seikka motivoitumiselle ja sille, mikä harjoitusmuoto sopii meille, kertoo Kölnin urheiluakatemiassa työskentelevä urheilupsykologi Sylvain Laborde.

Oletko sinä introvertti vai ekstrovertti? Lukaise juttu loppuun, niin tiedät kumpi sinä olet.

Introvertti tykkää treenata yksin ja pienessä tutussa porukassa, ei pidä pariharjoittelusta tuntemattoman tyypin kanssa, hän myös tykkää tutuista rutiineista eikä kaipaa vaihtelua treeneihinsä. Introvertillä riittää tahdonvoimaa ja kestävyyttä, motivoituu oman kehon muutoksista.

Introvertti voi etsiä lajiaan esim. juoksusta, pyöräilystä tai uinnista, jolloin voi treenata yksin. Joogaa tai meditointia kannattaa kokeilla. Golfiakin voi testata. Kotijumppa lihaskunnon huollossa on hyvä, sillä introvertti ei tykkää pullistella lihaksiaan muiden edessä.

Motivaatiota introvertti saa henkisestä latautumisesta ja sisäisistä tavoitteista. Treenaaminen lataa akkuja, vaikka lenkki olisikin aina sama ja oman kropan vahvistaminen ja terveyden vahvistaminen antaa iloa.

Vahvuutena yksinäisellä sudella on kestävyys ja harkinta. Tahdonvoimaa riittää pitkiin suorituksiin, mutta kuitenkin omaa kehoa kuunnellen.

Haasteita tuo mukanaan seura ja kivut. Olo ei olekaan enää mukava, jos paikalle tulee muita. Haastavan treenin kipu tulee aikaisemmin esille kuin ekstroverteillä, musiikki saattaa auttaa pitämään lihaksiin kertyvät maitohapot pois mielestä.

Ekstrovertti pitää vauhdikkaasta elämästä ja bilemusasta, on impulsiivinen ja pitää uusiin ihmisiin tutustumisesta. Hän kaipaa treeneihin vaihtelua, on kuin tulivuori, kaipaa huomiota ja ei pysty olemaan pitkään vaiti. Jännitys liikunnassa on huippua eikä pieni kipu tee pahaa.

Ekstrovertti tykkää suuressa ryhmässä pelattavista peleistä, ennakoimattomuudesta ja kilpailutilanteista. Ääriurheilu, jossa pitää reagoida nopeasti on mannaa. Hän pitää myös tanssi- ja ryhmäliikunnasta rytmimusiikin tahdissa ja lihasten esittely on hauskaa.

Motivaatiota laumasielu saa uusien ihmisten tapaamisesta, treenikaverista, oma valmentajalta, haasteista ja tavoitteista, arvostuksesta, siitä että joku muu ihailee.

Vahvuutena on se, että kehon tuntemuksiin ei tule kiinnitetyksi huomiota, kipuun ei reagoida, reaktiot ovat nopeita.

Haasteina ekstrovertillä on yksinolo, tylsistyminen, ylikunto ja vammat. Nämä hemmot eivät tykkää treenata jos sitä pitää tehdä yksin, liian yksioikoinen tai hidastempoinen ryhmäliikunta ei iske, omaa kehoa ei aina kuunnella tarpeeksi.

Sekä yksin että ryhmässä liikkumisessa on hyvät puolet ja ne voivat olla mukava lisä omaan elämään. Uskalla kokeilla kuitenkin jotain uutta, omat rajasi tuntien. Yllätä itsesi iloisesti!