Oikea asenne elämään - oletko örmy vai hymyhuuli?

Keskiviikkona Senjoriitat-jumpan jälkeen seniorladyjen kiittäessä jumpasta ja poistuessa hymyhuulilla kahvittelemaan ajattelin, että olisinpa itsekin 25 vuoden päästä samanlainen. Positiivinen, elämäniloinen ja omasta terveydestäni hyvää huolta pitävä lady.

Uskon siihen että negatiivinen asenne elämään lyhentää elinvuosia ja tutkimusten mukaan näin onkin, örmyilijä voi elää jopa kymmenen vuotta lyhyemmän elämän kuin aurinkoinen hymyhuuli.

Positiiviset ihmiset tienaavat kolmanneksen enemmän kuin negatiiviset kanssaveljet. Örmyistä noin 45 prosenttia koki usein tai jatkuvasti työstressiä, vastaavasti positiivisella työkaverilla luku oli vain 15 prosenttia. Mitäpä jos sinäkin opettelisit sietämään paremmin arjen vastoinkäymisiä ja kääntäisit kielteisen asenteen myötämielisemmäksi? Hymyhuuli tienaa keskimäärin kymmenen tuhatta euroa enemmän vuodessa kuin negatiivinen työtekijä. Kuitenkin pienituloiset positiiviset ovat tyytyväisempiä tuloihinsa kuin suurituloiset negatiiviset.

Sitkeä optimisti siis pysyy terveempänä ja elää pidempää, ja tienaakin enemmän. Kannattaa todellakin muuttua positiivisemmaksi, se vaatii vain hieman ajatustyötä.

Tutkimuksissa on huomattu, että valoisat ihmiset huomaavat enemmän mahdollisuuksia ympärillään tehden hänestä joustavamman ja luovemman. Hymyhuulella on pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja vastuskyky voi olla parempi kuin tiukkapipoisella örmyllä.

Optimistinen ajattelu on osittain synnynnäistä ja lapsuuden kodin ilmapiiri ja kasvatus vaikuttavat siihen millainen sinusta tulee, mutta ainahan itseensä voi muuttaa. Voit muuttaa asennettasi ja ajatusmaailmaasi. Ajattelu ohjaa aisteja. Kaikkea ei voi huomata, aistimme valikoivat yksityiskohtia, jotka vastaavat uskomuksiamme. Jos siis ajattelet, että olipas kelju ihminen, aistisi virittyvät ajattelemaan nurjaa käytöstä. Jos ihmiset ovat mielestäsi mukavia ja iloisia, mieleesi jää positiivinen kuva.

Elä tässä hetkessä ja hyväksy sen hetkiset asiat sellaisinaan. Ota tämä hetki omaksesi, etsi huonosta hetkestäkin hyvä puoli. Elämässäsi vain sinä voit muuttaa olosuhteitasi, ajatusmaailmaasi ja suhtautumistasi kaikkeen. Näetkö myrskyn keskellä vain tuulen ja sateen vai kiinnitätkö huomion kauniiseen sateenkaareen, jonka päässä on kuulemma aarre. Etsi tuo aarre sisältäsi – positiivisuus.