Mitä ihmisen kehossa tapahtuu, kun sydän särkyy?

Kun sydän särkyy vaikka yllättävän eron takia, se on raskasta paitsi henkisesti myös fyysisesti. Mitä ihmisen kehossa ja mielessä tapahtuu, kun kärsii sydänsuruista? Väestöliiton psykologi Anna Salmi vastaa.

Sydämen särkyminen voi aiheuttaa voimakkaita fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Sydänsurut voivat tuntua jopa fyysisinä sydänoireina.
- Särkyneen sydämen syndroomalla tarkoitetaan tilannetta, jossa yllättävän tai pitkään jatkuneen stressin seurauksena ihmiselle tulee sydänoireita, kuvailee psykologi Anna Salmi.

Adrenaliinin ja stressihormonien ryöppy aiheuttaa sen, että sydän joutuu liian koville.
- Tämä aiheuttaa rytmihäiriöitä ja muita sydänkohtaukselle tyypillisiä oireita. Oire on kahdeksan kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä. Yleensä tuntemukset lievenevät kahdessa viikossa ja niillä ei ole pysyviä haittavaikutuksia, Salmi lohduttaa.


Salmi mielestä tämä kuvaa hyvin sitä, miten kokonaisvaltainen ihminen on.
- Mieltä ja kehoa ei voi erottaa toisistaan. Erossa samaan aikaan, kun sydän on fysiologisesti kovilla, mieli joutuu kokemaan shokin. Shokki on tilanne, jossa ihminen kokee niin hirveän asian, että mieli ei heti pysty vastaanottamaan sitä.

Tästä voi psykologin mukaan seurata epätodellisuuden tunteita ja voi kokea kulkevansa kuin unessa.
- Ihminen toimii ulospäin, mutta tuntuu kuin ei olisi tässä hetkessä. Vähitellen mieli alkaa ottamaan vastaan tapahtunutta. Voimakkaat tunteet kuten ahdistus, pelko, viha ja suru tulevat esiin.

Tässä kohtaa yleensä perusasiat alkavat häiriintyä, ei saa nukutuksi, syödyksi.
- Elämänhalu saattaa olla hukassa, kun mieli työskentelee koko ajan 100 prosentilla.

Kuten monissa muissakin asioissa, myös sydänsuruissa aika usein parantaa ja helpottaa oloa. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kolmen kuukauden jälkeen erosta, noin 70 prosenttia koki pahan olon alkaneen helpottaa.
 

Teksti: Tarja Vilén, kuva: Fotolia.