Remontoinnissa on uusi yllätysilmiö: ”Yksi materiaali on kasvattanut selvästi suosiotaan”

Jos rautakaupoilta kysytään, suomalaiset ovat vielä aika konservatiivisia remontoijia.

- Monet kokevat itse tekemisen vaativaksi, joten yhä enemmän tilataan remontteja ammattilaisilta. Pienemmät pintaremontoinnit tehdään toki itse. Nuoret aikuiset kuitenkin haaveilevat rakentamisesta ja remontoinnista, pohtii Rautakeskon visual manager ja sisustusarkkitehti Päivi Laitinen-Slotte.

Jokaisella sukupolvella on omat kiinnostuskohteet.
- Nyt halutaan kierrättää, vaikutteiden kirjo on rikas ja valitaan kestäviä materiaaleja. Enää ei kaikki ole vain valkoista ja korkeakiiltoista. Pintaremontoinnissa vanerin suosio on myös laskemassa. Sisustukseen on tullut mukaan muotoilua ja eläväistä pintaa.

Megatrendinä sisustuksessa ja remontoinnissa jatkaa vieläkin skandinaavisuus.
- Siihen yhdistetään erilaisia sisustusratkaisuita muista kulttuureista. Pohjoisafrikkalaisuus ja erityisesti marokkolaisuus kiinnostavat. Tänä päivänä ollaan kansainvälisiä ja jokainen sisustaja haluaa ilmaista omia kulttuurikokemuksiaan.

Skandinavisuus ei sisustuksessa tarkoita enää pelkkää valkoista ja harmaata, vaan siihen yhdistetään värejä ja erilaisia kuoseja. Kuva: Fotolia.

Kodin pinnoilla voi olla rikas kuviokulttuuri, mutta kaikkia eri kuvioita yhdistetään valitsemalla sama väri. Erityisesti harmaa on nyt suosittu.

Uusi ilmiö on, että mökkien tai kotien vanhoja mäntykattoja ei enää maalata tai piiloteta.
- Remonteissa säilytetään vanhoja osia ja muut pinnat modernisoidaan. Puun väristä puuta ei käytetä juurikaan, Laitinen-Slotte linjaa.

Starkin kategoriapäällikkö Pia Flinkin mukaan retrobuumi näkyy edelleen.
- Kuusikulmaiset laatat ja maanläheiset värit kiinnostavat monia. Laatoissa on tarjolla marokkolaisia kuvioita. Marrakech-laattoja kysytään paljon, Flink kertoo.

Koristeelliset laatat tekevät tuloaan suomalaisiin koteihin. Kuva: Laattapiste.

Maalaus on jo pitkään ollut suositumpaa kuin tapetointi.
- Tapetointi on hiipunut, ja jos tapetoidaan, niin tehdään usein vain yksi tehosteseinä. Tällöin valitaan yleensä kuviotapetti. Maaleissa keskitytään vaaleisiin sävyihin. Tehosteseiniin tosin valitaan tummiakin värejä ja pinnassa voi olla myös kuvioita sekä struktruuria, eli pinta ei ole tasainen.

Nyt trendinä on, että huoneesta tapetoidaan vain yksi tehosteseinä. Tällöin värit voivat olla hyvinkin tummia. Kuva: Sandudd.

Laitinen-Slotten on Flinkin kanssa samaa mieltä.
- Maalaaminen on suositumpaa kuin tapetointi, koska se on nopeampaa ja helpompaa. Sama tehosteseinä saatetaan maalata uusiksi vuodenkin sisään aina kauden trendivärin mukaan.

Silloin kun tapetoidaan, asetetaan tapeteille korkeat vaatimukset.
- Tapettien kuoseissa on otettu uusi askel. Nyt on tullut käsinpiirrettyjä kolmiulotteisia kuvioita ja valokuvattuja tapetteja, Laitinen-Slotte sanoo.

Lattioissa laminaatit pitävät edelleen pintansa.
- Jonkun verran on tullut kokolattiamattoja. Materiaalit ovat mielestäni kehittyneet ja kokolattiamatot on helpompi pitää puhtaana, Flink kertoo.

Laitinen-Slotten kertoo viimeisen vuoden aikana yllättyneensä, että yksi materiaali on kasvattanut selvästi suosiotaan, nimittäin vinyylilattia.
- Vinyylilattia muistuttaa laminaattia, mutta sen puhdistettavuus on parempi, koska se kestää vettä. Paikkoihin, joissa oleskelutila on yhteydessä märkätilaan, vinyyli on hyvä vaihtoehto. Kaikki eivät todellakaan halua laattalattiaan.

Vinyylilattia on hintavampi sijoitus kuin laminaatti tai monet laatat, mutta kuitenkin usein halvempi vaihtoehto kuin parketti.
- Vinyylin etu on, että se kopisee vähemmän kuin laminaatti. Lisäksi se muistuttaa parkettia ja on kestävä. Suomessa haasteena on ollut lattialämmityksen takia korkeat pistelämpötilat, jolloin parketti on pieni riski. Markkinoille tuli vuosi sitten lukkoponttisia vinyylilattioita, jotka ovat yhtä helppoja asentaa kuin laminaatti.

Päivi Laitinen-Slotten mukaan keväällä remontoidaan paljon kylpyhuoneita, parvekkeita lasitetaan ja terassit öljytään.
- Parvekkeita sisustetaan kodinomaisesti, eli sama sisustustyyli viedään sisältä ulos.

Molemmat rautakauppojen asiantuntijat ovat sitä mieltä, että vaikka remontoinnissa ollaan konservatiivisia, uskalletaan nyt rohkeammin yhdistellä sisustukseen vaikutteita muista maista.

 

Teksti: Tarja Vilén