Suomalaisten puutarha-asiantuntijoiden kevätlista - 9 superideaa terassille

Huvila & Huussi -ohjelman aiemmista kausista tuttu maisemasuunnittelija Eva Wuite kertoi puutarha-alan trendeistä Kevätmessuilla. Myös Koti kaupungin laidalla -blogin kirjoittaja ja puutarhaharrastaja Frida Steiner listasi kevään ja kesän uusia ideoita ulkosisustukseen.

Kokosimme yhteen yhdeksän parasta ideaa, joilla voit muuttaa oman ulkosisustuksen tunnelmaa tänä keväänä. Hulluttele, riko rajoja ja keksi uutta. Vanhaakin voi tuunaamalla saada uudeksi.

Trendejä ei tarvitse orjallisesti noudattaa, vaan niistä voi poimia itselle sopivimmat. Ota näistä suosikkisi kotipihalle, terassille ja parvekkeelle.

1. Jaa tilat

Terassia ei tarvitse aidata, vaan sen voi reunustaa istutuslaatikoilla. Istutuslaatikot sulautuvat myös hyvin yhteen penkin kanssa. Isommalle terassille tai parvekkeelle voi luoda erillisiä tiloja seinäkkeiden tai kankaiden avulla.

2. Kovat ja vaaleat puut

Terassimateriaaleiksi on tarjolla etikalla kyllästettyä mäntyä (Accoya) ja bambua. Kaluisteissa nähdään taas paljon vaaleaa vaneria. Ulkosisustuksessa toimivat parhaiten kovat puut ja pinnat voi halutessaan ölytä tai lakata jopa vielä vaaleammiksi. Suurin osa kuitenkin suosii tällä hetkellä aitoa luonnollista puupintaa.

Puu on trendikäs materiaali myös tänä keväänä. Viimeistele tyyli pastellisävyillä. Kuva: Fotolia.

3. Käytä kestäviä materiaaleja

Kestävät materiaalit saattavat maksaa ehkä enemmän, mutta lopulta niihin panostaminen palkitsee. Hyviä materiaaleja ulkotiloihin ovat polyrottinki, tiikki, rauta, betoni, alumiini ja muovi, ne kestävät vuodesta toiseen.

4. Käytä tekstiilejä

Tekstiileillä saat ulkosisustukseen pehmeyttä, väriä, lämpöä ja tunnelmaa. Vie ulos tyynyjä, torkkupeittoja, verhoja ja mattoja ja kääriydy niiden lämmittävään syleilyyn.

Tekstiilit tuovat pehmeyttä myös ulkotiloihin. Kuva: Ellos.fi.

5. Elävä tuli

Elävässä tulessa on jotain maagista ja mieltä rauhoittavaa. Sillä saa luotua lämpöä ja tunnelmaa vaikka kevään ja kesän puutarhajuhliin. Muuratut ulkotakat ja biotakat ovat kasvattaneet suosiotaan. Kynttilöitä taas ei voi koskaan olla liikaa.

Pienellekin terassille mahtuu kynttilöitä. Sijoita ne näyttävästi - mutta turvallisesti. Kuva: Ellos.fi.

6. Käytä värejä

Poimi värimaailma lempikukistasi tai pihan vehreydestä. Värien avulla piristät pihan ilmettä. Tänä keväänä villiinnytään rohkeista karkkiväreistä ja pastellisävyistä.

7. Hyödynnä korkeuseroja

Nosta perennapenkit ja muut istutukset maantason yläpuolelle. Korkeuseroja hyödyntämällä piristetään pihan ja miksei parvekkeenkin ilmettä. Korkeuseroja saa tehtyä helposti hyödyntämällä amppeleita, seinäkkeitä, erikokoisia ruukkuja, lyhtyjä ja riippuvia valaisimia tai kynttelikköjä.

Istuta kukat korkeisiin ruukkuihin, niin ne tulevat paremmin esiin ja saat vaihtelua. Kuva: Fotolia.

8. Istuta ruukkuihin

Tänä keväänä puutarhapiireissä innostutaan ruukkuviljelystä niin isolla pihalla kuin parvekkeellakin. Kokoa erikokoisista ja -tyylisistä ruukuista toimivia sommitelmia. Istuta ruukkuihin puita, kukkia, pensaita ja viherkasveja tai pistä pystyy kokonainen hyötyviljelytarha.

9. Valaise ulkotilat

Iltojen hämärtyessä on hyvä valaista kulkuväylät ja tiet. Hauskoja yksityiskohtia saa aikaan myös valaisemalla esimerkiksi lempikasvit. Parvekkeelle sopivat pienet puutarhavalot tai valosarjat. Alhaalta ylöspäin suunnattu valo tuo ulkosisustukseen dramatiikkaa.

Valaisimet viimeistelevät terassin. Kuva: Room21.

Teksti: Tarja Vilén

 

Follow my blog with Bloglovin