Urheiluvalmentaja kertoo liikunnan tehovinkit – yksi liike kuormittaa kaikkia lihaksia

Miten saisi liikuttua tehokkaasti lyhyessä ajassa, kun arki painaa päälle ja väsyttää? Voimaurheilua valmentanut Juha Olli paljastaa sohvaperunallekin sopivat liikunnan tehovinkit.

Pienestäkin, 10 minuutin liikunnasta, voi olla hyötyä kunnon kannalta. Näin uskoo liikunta-alan ammattilainen Juha Olli.
- Yksi valmennettava halusi olla hyvä painija, mutta stressasi siitä, ettei kiireisenä työssäkäyvänä perheenisänä ehdi treenaamaan tarpeeksi. Kävimme yhdessä läpi arjen aikatauluja ja selvisi, että pystymme yhdistämään arjen pieniin hetkiin helposti tehokkaita hyötyliikuntatreenejä, Olli kertoo.

Kaikki pienikin liikunta on hyväksi.

Olli rakensi miehelle ohjelman, jossa oli yhden lajitreenin lisäksi esimerkiksi halonhakkuuta ja liikunnallisia leikkihetkiä lasten kanssa.
- Perheen kanssa kaiken voi valjastaa treenaamiseen. Tällä ohjelmalla peruskestävyyden lisäksi valmennettavalla parantui yleinen jaksaminen ja perheen yhdessäolostakin tuli hauskempaa.

Olli ihmettelee sitä, että moni ajaa autolla vain päästäkseen punttisalille kävelemään.
- Kaikki pienikin liikunta on hyväksi. Roskienviennistä voi tehdä urheilua, kun sen yhdistää vaikka kävelylenkkiin ja kavereitakin voi nähdä lenkillä kahvittelun sijaan. Ei tehdä siitä liikunnasta niin vaikeaa.

Katso peiliin, ja sano että sä oot mukava tyyppi ja lähe mun kanssa lenkille.

Erityisen huolissaan liikuntavalmentaja on siitä, että ihmiset istuvat liikaa ja eivät ole tarpeeksi aktiivisia.
- Istumisen vaaroja on tutkittu tieteellisesti. Se on oikeasti vakava kansanterveydellinen uhka. Suomi on liikunnallisuuden Saudi-Arabia, jotkut tekee tosi paljon ja toiset ei tee yhtään mitään.

Mikä sitten olisi mahdollisimman tehokkain nopeasti suoritettu treeniliike?
- Jos yksi ainoa liike pitäisi valita, niin ehkä se olisi maastaveto. Ihmisen on hyvä pystyä nostamaan painoa maasta. Maastaveto myös kuormittaa kaikkia lihaksia, Olli vastaa.

Ollin mukaan hyötyliikunta on vielä tärkeämpää kuin lihaskuntoliikunta. Urheiluvalmentaja vierastaa tämän päivän liikuntakulttuuria, jossa ei voida liikkua ellei ole oikeanlaiset välineet.
- Kyllä sitä on ennenkin juostu ilman niitä hienoja juoksutrikoita ja teknisiä kerrastoja. Katso peiliin, ja sano että sä oot mukava tyyppi ja lähe mun kanssa lenkille. Nauti liikunnasta. Omasta itsestä nauttiminen heijastuu muihin.

Teksti: Tarja Vilén, kuva: Fotolia