20 vuotta ystävyyttä

20 vuotta sitten tilasin IYS:ltä (International Youth Service) kirjekaverin. Täytin lomakkeen, johon kirjoitin tietoni ja toivomukseni mistä maasta ja minkälaisen kirjekaverin haluaisin. Taisin maksaa jokusen markan per osoite. IYS lopetti toimintansa 2008, ymmärrettävistä syistä. Voi kun en löytänyt sitä lomaketta, jonka täytin silloin 17-vuotiaana, olisi ollut niin hauska nähdä mitä siihen laitoin.

Kirje
Tästä se kaikki alkoi. Vuonna 1996 sain ensimmäisen kirjeen Kanadasta. Kolmas lause oli: "I hope we can become good friends" ja kyllä meistä tuli.

Kirjoitamme joka päivä sähköpostia toisillemme, joten englannin taito on karttunut varsin kattavaksi 20 vuodessa. Tästä on siis ollut hyötyä niin monella tasolla! 

Kirje
Ullakolla kirjeitä täynnä olevia laatikoita on ainakin neljä.
Kirje
Ensimmäisen kirjeen jonka sain, viimeinen lause oli: All things need a beginning, right?

Lähettelemme toisillemme joka vuosi myös syntymäpäivä- ja joululahjan. Kerään kuukausia kivoja juttuja isoon pahvilaatikkoon ja lähetän ne sitten sydän verta vuotaen hirvittävillä postimaksuilla Kanadaan. Mutta oi, kun on kiva saada paketti! Kanadasta saa myös kaikkea kivaa, mitä Suomesta et saa.

Kun synnytin ensimmäisen lapseni, sain ovelle asti tuodun kukkakimpun, samoin toisen lapsen kohdalla! Aivan uskomaton tunne, kun saat Kanadasta asti onnentoivotuksen kotiovelle asti! Nykypäivänä kun saa internetistä tilattua mitä tahansa luottokortilla. Varmaan siinä hormoonimyrskyssä tirautin kyyneleenkin, kuinka joku voi olla niin huomaavainen.

Kirje
Tämä oli siis 90-lukua ennen internettiä. Kaikki lähetettiin kuoressa: kortit, valokuvat, hauskat ja kiinnostavat kuvat, lehtiartikkelit...

Nykyään kaikki hassun hauskat kuvat ja kiinnostavat artikkelit kulkeutuvat näpsäkästi tiedon kinttupolkua pitkin hujauksessa. Ennen vanhaan kivikaudella piti odottaa viikko. 

Kasetti
Voi kun minulla olisi vempele jolla tämän voisi kuunnella! Lähetimme myös äänikasetteja, joille äänitimme kirjeen! Ja myöhemmin myös cd-levyjä, joilla oli musiikkia yms.

Minulla oli muitakin kirjekavereita, esimerkiksi Kreikasta ja Unkarista. Ne ystävyydet hiipuivat vuosiakausia sitten, mutta tämä jäi ja jää loppuelämäkseni. Otin jokunen vuosi sitten tatuoinnin, jossa pöllö kantaa kirjettä, joten tämä ystävyys on myös tatuoitu kehooni.